PDP uputio žalbu na odluku CIK-a

Politika

Partija demokratskog progresa uputila je danas Apelacionom vijeću Suda BiH žalbu na odluku Centralne izborne komisije BiH kojom je odbijen zahtjev ove partije za ponovnim brojanjem glasova, izjavio je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

– Smatramo da je CIK učinila brojne propuste, prekršila određene zakonske odredbe i da je u rekordno kratkom roku donijela odluku da odbije naš zahtjev, što je nezabilježeno u pravnim analima. Smatramo da CIK nije ušao u sadržaj našeg zahtjeva – rekao je Borenović novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da je PDP 25. oktobra, u predviđenom roku, u popodnevnim časovima dostavio CIK-u zahtjev zbog brojnih povreda postupka, nepotpunog i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava od CIK-a.

Borenović je naveo i da je CIK, već poslije nekoliko sati, ne samo održao sjednicu na kojoj je odbijen zahtjev već je napisao odluku o odbijanju, koja je PDP-u dostavljena sutradan, 26. oktobra, poslije 15 časova.

– To znači da su oni već znali da će naš zahtjev odbiti, da ga nisu ni čitali, niti analizirali navedene činjenice u njemu – ocijenio je Borenović.
Prema njegovim riječima, to je jedan pravni nonsens i apsurd da institucija, koja treba da čuva izbornu volju građana, ne želi da se uključi u razmatranje argumentacije koju su stranke dostavile na osnovu Izbornog zakona BiH.

– Ići ćemo do kraja i koristićemo sva pravna, legalna sredstva i ići ćemo prema domaćim i prema međunarodnim instancama kako bi sačuvali dostojanstvo građana i odbranili izbornu volju – poručio je Borenović.

PDP je 25. oktobra uputila zahtjev CIK-u za ponovno brojanje svih glasačkih listića na svim biračkim mjestima u Republici Srpskoj za nivoe srpskog člana Predsjedništva BiH, poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsjednika Republike Srpske i poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

CIK je odbio zahtjev, te je naveo da je obrazloženje za brojanje glasova PDP-a neosnovan i paušalan, jer se na nevažećem listiću ne može sa sigurnošću utvrditi kojoj je političkoj partiji dat glas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *