Sudbina Saveza za pobjedu u rukama SDS

Politika

Partije iz Saveza za pobjedu očekuju da će SDS, kao najveća opoziciona stranka, vrlo brzo riješiti svoje unutarstranačke probleme kako bi mogli definisati buduće odnose unutar opozicije i njenog opstanka.

Naši sagovornici tvrde da je komunikacija među opozicijom nakon izbornog poraza svedena na minimum.

– Poslije izbora skoro da i nema saradnje između partija koje čine SzP. Sve se svodi da pojedinačnu komunikaciju lidera, posebno lidera SDS Vukote Govedarice i PDP Branislava Borenovića. Zvaničnih sastanaka i nekih drugih aktivnosti nema. Savez u ovom trenutku praktično i ne postoji – kaže naš izvor.

Navodi da su očekivali da će nakon zasjedanja Glavnog odbora SDS biti doneseni određeni zaključci oko formiranja vlasti u RS, kao i na nivou BiH, ali da je nakon održane sjednice manje jasnija situacija u odnosu na dešavanja uoči zasjedanja Glavnog odbora te partije.

– Sve oči članova SzP su sada usmjerene u najveću opozicionu stranku, u kojoj su primjetne određene podjele. Prema nekim informacijama, SDS neće moći računati na tri do četiri narodna poslanika koji bi mogli da podrže vladajuću koaliciju. Zbog toga druge opozicione partije još uvijek ne mogu da sjednu i razgovaraju o nekim narednim koracima – navode naši izvori.

Dodaju da upravo i budućnost Saveza zavisi od SDS, dok u NDP čekaju da dvije najveće stranke u SzP, SDS i PDP, analiziraju svoje rezultate sa izbora. Očekuje se da će nakon detaljnih analiza SDS i PDP iznijeti svoje prijedloge o tome kako bi opozicija trebalo da djeluje u narednom periodu.

Lider PDP Branislav Borenović kaže da svaka politička partija nakon održanih izbora treba da analizira svoje rezultate i da s analizama izađe u javnost.

– To će uraditi i PDP i o tome ćemo raspravljati na Glavnom odboru. Ostajemo pri našem programu sa kojim smo nastupali tokom kampanje i ko taj program prihvati za nas je dobrodošao. Sa SDS smo do sada imali veoma korektnu saradnju te smatram da će se partije, koje podržavaju razvoj Srpske bez kriminala i korupcije, nastaviti okupljati – kaže on.

Glavni odbor PDP trebalo bi da se sastane nakon što se objave zvanični rezultati izbora 7. novembra, a na toj sjednici će, po našim saznanjima, ova stranka donijeti određene krupne odluke o daljem djelovanju i odnosu prema partnerima iz SzP.

Potpredsjednik NDP Đorđe Miličević kaže da će ova stranka u narednih 10 dana imati sjednice Predsjedništva i Glavnog odbora, kada će analizirati svoje rezultate sa opštih izbora. Kaže da će nakon toga biti obavljeni razgovori sa partnerima iz Savez za pobjedu.

U SDS će prelomiti za 15 dana

Nakon što je održan Glavni odbor SDS saopšteno je da je stav ove stranke da će njihova politička platforma na bazi programskih načela i principa biti osnova za razgovor sa drugim političkim partijama.

Glavni odbor bi mogao da bude održan za 15 dana, kada će se donijeti konačna odluka o tome hoće li se pregovarati sa SNSD.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *