Petrović i Bjelica pred isključenje iz SDS-a?

Politika

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica prije dva dana je dobio podršku većine članova Glavnog odbora i odnio pobjedu nad zagovornicima saradnje sa SNSD-om i njenim liderom Miloradom Dodikom, ali ova stranka je i dalje duboko podijeljena.

S jedne strane su oni koji podržavaju partijskog šefa i koji mu čak sugerišu da iz stranke isključi one koje smatra odgovornim za izborni poraz, a s druge strane su stari stranački prvaci koji su od prvog dana u SDS-u, ali koji ne dijele stavove lidera stranke o tome kojim putem treba da krene SDS.

– SDS je u težoj situaciji nego 2004. godine, kada je Pedi Ešdaun obezglavio stranku. Poslije četvrtog uzastopnog poraza SDS-a na opštim izborima ponovo se skidaju glave onima koji su u svojim sredinama ostvarili pobjedu, a na odgovornost se ne pozivaju oni koji prave sve lošiji izborni rezultat. Paradoksalno je što oni koji stalno pobjeđuju SNSD zagovaraju saradnju sa Dodikom i njegovom strankom, a oni koji stalno gube izbore tome se protive – kaže jedan od članova Glavnog odbora koji je insistirao na anonimnosti.

On dodaje da je dodatnu konfuziju unutar stranke izazvala odluka o isključenju potpredsjednika Kostadina Vasića, koju jedni pozdravljaju, a drugi smatraju kardinalnom greškom.

– Ima onih koji smatraju da je to najbolja Vukotina odluka otkako je došao na čelo SDS-a i koji bi podržali isključenje Obrena Petrovića, pa i samog Cicka Bjelice ili Sonje Karadžić-Jovičević, ali ima i dobar dio onih koji smatraju da bi to bilo pogubno po SDS. U svakom slučaju, niko od njih ne bi volio da je u koži Vukote Govedarice – kaže naš sagovornik.

Član Glavnog odbora SDS-a Sonja Karadžić-Jovičević ponovila je juče ono što je rekla i na sjednici GO, a to je da je potrebno razgovarati sa koalicionim partnerima i onima koji su za to zainteresovani i uvažavaju SDS.

– Nijedan dogovor ne mora da proizađe iz bilo kakvog razgovora, niti ijedan dogovor može da bude napravljen sa bilo kim mimo odluka Glavnog odbora. To što neki imaju stav da ne treba pričati nikada ni sa kim i to je stav koji se iznosi na sjednici Glavnog odbora, ali interes Republike Srpske uvijek mora biti prvi, a onda interes SDS-a – rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je istakla i da nema namjeru da napusti stranku, jer je ova stranka dio njenog života.

– Ono što mene brine i rastužuje jeste potreba da se takve dezinformacije proizvode, a bojim se da pomislim gdje se proizvode. Raspredanje priče o mom izlasku iz stranke je zabrinjavajuće i van pameti ako dolazi iznutra, a potpuno mi je razumljivo ako dolazi zlonamjerno i izvana – rekla je Karadžić-Jovičević.

I potpredsjednik SDS-a Milovan Bjelica juče se oglasio i rekao da je veliki broj članova GO SDS-a, posebno sa područja Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva, Teslića i Zvornika bio za saradnju sa svim političkim partijama, uključujući i SNSD. On je rekao da SDS do sada nije dobio zvaničnu ponudu ni od jedne političke partije, ali da očekuje da će pozivi uslijediti u narednom periodu.

– Prema zaključcima GO o kojima se nije glasalo, ali protiv kojih nije bio niko, potrebno je pripremiti analizu izbornih rezultata, organizovati unutarstranačke izbore, a Predsjedništvo stranke treba da pripremi platformu za dalje djelovanje i ostavlja se mogućnost za razgovor sa svim političkim partijama poslije objavljivanja zvaničnih rezultata – rekao je Bjelica.

Zatražiti Karadžićevo mišljenje

Asocijacija “Stvaraoci Republike Srpske” pozvala je juče na slogu srpskog naroda, te apelovala na SDS i SNSD da se što prije sastanu i riješe međusobna neslaganja.

– Kao i u svakoj situaciji gdje stoje nepomirljivi stavovi o velikim vrijednostima potrebna je arbitraža nekog autoriteta. Pošto je riječ o sudbonosnim pitanjima za RS, kao i za SDS, predlažemo da bude zatražen stav o ovom pitanju od prvog predsjednika SDS-a i predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića – poručili su iz ove asocijacije.

srpskacafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *