Incko: Prioritet novih vlasti u BiH mora biti ekonomija

Politika

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao je u Vašingtonu na sastancima sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara Metjuom Palmerom i drugim visokim zvaničnicima SAD da građani BiH i međunarodna zajednica imaju velika očekivanja od novih vlasti, koje treba što prije formirati.

– Hitno i odlučno provođenje reformi neophodno je da bi se ostvario napredak u procesu pridruživanja EU ukoliko BiH želi ispuniti obaveze prema svojim građanima i međunarodnim partnerima – rekao je Incko koji je ove sedmice u Vašingtonu, uoči obraćanja Savjetu bezbjednosti UN o statusu provođenja mira u BiH.

Incko je juče na sastancima informisao sagovornike o toku i ishodu izbora u BiH, izazovima koji će se nalaziti pred novoizabranim vlastima, te angažmanu međunarodne zajednice u zemlji, saopšteno je danas iz OHR-a.

On je izrazio žaljenje zbog činjenice da je tokom predizborne kampanje fokus bio na pitanjima koja produbljuju podjele i ličnim napadima, a nije pridavana pažnja stvarnim pitanjima sa kojima se zemlja suočava.

– Prioritet mora biti ekonomija i iznalaženje načina da se obrne trend da mladi ljudi, najvitalniji dio stanovništva, odlaze u velikom broju – rekao je Incko.

On će se u Njujorku sastati sa više ambasadora stalnih misija pri UN, a njegovo obraćanje Savjetu bezbjednosti UN planirano je za utorak, 6. novembara.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *