Uvrede među poslanicima u Narodnoj skupštini RS i dalje bez kazni

Politika

Disciplinovanje poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske je nemoguća misija.

Poslije svakog zasjedanja Skupštine može se čuti da je potrebno hitno usvojiti kodeks ponašanja poslanika, ali, kako “EuroBlic” saznaje, on neće ugledati svjetlo dana u dogledno vrijeme. Kodeks je neophodan u NS RS, jer se u plenarnoj sali čuju lični obračuni i vrijeđanja.

Šokantna je i činjenica da su se poslanici na posljednjoj sjednici morali dogovarati kad će ko ići u toalet i koliko će se tamo zadržati, kako bi bilo kvoruma za rad. Zbog svega toga, šef kluba SNSD Radovan Višković poručio je da se poslanici moraju kažnjavati za nedolično ponašanje, ali i da im se zabrani izlaženje sa sjednica kako bi sjedili u kafanama i za to primali platu.

Predsjednik zakonodavnog odbora NS RS Svetozar Jovanović rekao je da su nacrti novog poslovnika i kodeksa u pripremi, ali kada će se naći kao tačke dnevnog reda nije poznato.

– Vladajući klubovi stranaka bi ove dokumente lako usvojili, ali moramo obezbijediti konsenzus svih stranaka. Ukoliko ne bude jedinstvenog dogovora, onda se neće poštovati – rekao je Jovanović.

S druge strane, opozicionari, koji napuštaju sjednice poručuju “da je to jedan vid borbe koji postoji i u drugim parlamentima”.

Poslanik SDS Miladin Stanić smatra da u NS RS vlada haos i da treba donijeti kodeks ponašanja.

– Odustnost sa sjednica može biti samo u slučaju opravdanog izostanka – rekao je Stanić.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *