Vlada RS poručila Incku da prestane sa provokacijama

Politika

Vlada Republike Srpske u pismima visokom predstavniku Valentinu Incku, Savjetu za sprovođenje mira i Savjetu bezbjednosti UN protestovala je zbog Inckove izjave magazinu “Wall Street Journalu”, u kojoj je podsticao zapadnu zajednicu da smijeni legalno izabranog predsjednika Srpske.

Vlada je pozvala Savjet bezbjednosti UN da naloži visokom predstavniku da prestane sa takvim protivpravnim i provokativnim ponašanjem.

Izjava Incka predstavlja direktnu povredu načela međunarodnog prava, prema kojem stranim vladama i međunarodnoj zajednici nije dozvoljeno uplitanje u unutrašnje poslove suverenih država, već imaju obavezu da poštuju njihovu političku nezavisnost, ističe se u pismu Vlade RS.

Inko je dao izjavu magazinu “Wall Street Journal”, koja je objavljena 1. novembra ove godine, u kojoj se založio da “zapadna zajednica” smijeni legalno izabranog predsjednika Republike Srpske.

Vlada RS ističe da takvo ponašanje podriva mir i bezbjednost u BiH i suprotno je aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Dodaje se i da se time “narušava obaveza koju diplomate imaju po osnovu Bečke konvencije o diplomatskim odnosima da se ne mješaju u unutrašnje poslove država”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *