Magazinović: Podržavam smjene u CIK-u

Politika

U povodu najave da bi Centralna izborna komisija BiH u toku ove sedmice mogla donijeti odluku o izboru delegata u Dom naroda, a gdje se na dosadašnjim sastancima razgovaralo i o sadržaju Odluke koja je u suprotnosti sa Ustavom, predsjednik Glavnog odbora SDP BiH i poslanik u Parlamentu BiH Saša Magazinović kaže da u potpunosti podržava smjenu članova CIK-a koji svjesno krše Ustav.

– Mora se po svaku cijenu zaustaviti praksa u kojoj je postalo “normalno” da za građane važe propisi, zakoni i Ustav, a da ih institucije i pojedinci u njima krše bez ikakvih sankcija – rekao je Magazinović.

Dodaje da zbog toga snažno podržava poništavanje eventualno neustavne Odluke i momentalnu smjenu članova CIK-a koji svoju ruku podignu za kršenje Ustava.

– Bez obzira na sve ono što će se dešavati ove sedmice u Centralnoj izbornoj komisiji, treba utvrditi da li su, i ako jesu, koji od članova ove institucije korumpirani, ucijenjeni ili politički zavisni u donošenju odluka. Zbog važnosti institucije CIK-a i procesa koje vode, sve institucije sistema, uključujući Tužilaštvo, trebaju sa punom pažnjom pratiti dešavanja i u skladu sa svojim ingerencijama reagovati – dodaje on.

On ističe da će to posebno biti važno u situaciji kada poduzetim radnjama i donesenim odlukama može biti stvoren potpuno drugačiji poredak od onoga propisanog Ustavom, te kada se na ovaj način praktično dešava rušenje ustavnog poretka.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *