Pavić: Koalicija bila u redu do izbora Čubrilovića za predsjednika NS RS

Politika

Predsjednik DNS-a Marko Pavić otvoreno govori o odnosima u vladajućoj koaliciji u RS, odlukama koje su ga razočarale, ali i zbog čega je DNS ostao dio skupštinske većine. Svjedoči i o unutarstranačkim sukobima i razlozima zbog kojih je Nedeljko Čubrilović isključen iz članstva.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić kaže da je u koaliciji sa SNSD i SP sve je bilo u redu do izbora predsjednika Narodne skupštine RS, kada se, kako navodi, odjednom u našem klubu pojavila grupa koja je mimo stranke predložila kandidata i taj kandidat je bio izabran.

– Naš koalicioni partner (SNSD) se u tom momentu nije držao našeg sporazuma – rekao je Pavić, navodeći da na sastanku sa mandatarom Radovanom Viškovićem (SNSD) nisu o tome raspravljali, nego su razgovarali samo o Vladi.

– Mandatar nas je obavijestio da je spreman da DNS uđe u koalicionu Vladu koju on sastavlja, na način kako je to dogovoreno u ranijem koalicionom sporazumu. Tada je dogovoreno da se ministarstva dijele proporcionalno broju osvojenih poslaničkih mjesta. Ne znam koliko će u samoj skupštinskoj većini biti poslanika, od čega će zavisiti i broj ministara. Vjerovatno će to biti tri ministarska mjesta – kaže Pavić u intervjuu za Vijesti.ba.

Osvrćući se na predizborni koalicioni sporazum, Pavić je podsjetio da u koalicionom sporazumu je navedeno da stranka koja poslije SNSD-a ima najviše glasova može birati, a među funkcijama, bio je i predsjednik Vlade RS.

– Dakle, nismo govorili ništa što nije pisalo u sporazumu. Međutim, poslije izbora, okolnosti su se promijenile. U koaliciju su ušle i druge stranke i grupe, pa je došlo do ovoga što danas imamo – kazao je Pavić.

Dodao je da će Viškoviću dati podršku i da ne budu članovi koalicije ili Vlade.

– Razlog tome je što želimo stabilnu RS i stabilnu Vladu. Podrška Viškoviću nije dolazila u pitanje – kaže Pavić.

Činjenica da su im koalicioni partneri imenovanjem Nedeljka Čubrilovića za predsjednika NSRS, umjesto DNS-ovog kandidata Duška Ivića okrenuli leđa, za Pavića je je razočaravajuće što su se njihovi partneri tako opredijelili.

– Međutim, svjestan sam da je to politika. Čovjek treba da utiče na ono na šta može uticati i na ono što je do njega. Na ono što je van njega, očito se ne može uticati – kazao je on.

Govoreći o sukobu sa Čubrilovićem, koji je isključen iz stranke, Pavić kaže da je Čubrilović zajedno sa četiri člana isključen iz stranke dan nakon glasanja u Skupštini.

– Nismo mogli dozvoliti da se jedna grupa naših članova, suprotno odluci organa stranke, ponaša i glasa, te predlaže svog kandidata u NSRS. Mi njih nismo isključili, nego su oni, nepoštujući odluke stranke, sami sebe isključili predlažući i glasajući na Skupštini – rekao je Pavić, navodeći da nikakvih drugih razloga nije bilo, osim toga što nisu poštovali stavove organa stranke.
– No, činjenica je da je ova grupa i prije izbora i tokom izbora ostvarivala određene kontakte koji nisu bili u interesu DNS-a. Na kraju se to pokazalo tačnim, ali šta možemo… To je njihova stvar, oni su tako odlučili i ja to poštujem – rekao je lider DNS-a.

Prema njegovim riječima, više od dvije trećine članova Predsjedništva DNS-a glasalo je za isključenje.

– Nijedan od devet regionalnih odbora stranke nije dao podršku isključenim članovima. Dvije trećine poslanika ostalo je na strani DNS-a – kaže Pavić.

Odgovarajući na pitanje u vezi “mangupa” u njegovoj stranci, kako ih je Dodik nazvao i da su mnogi u koaliciji na izborima radili protiv te koalicije (SNSD, DNS…), on je rekao da je “moj, ali i stav DNS-a da kada idemo u koaliciju, idemo punim kapacitetom, sa onolikim brojem poslanika koliko imamo”.

Pavić odbacuje optužbe da je neko u DNS-u radio protiv koalicije i to je, kkao kaže, lako egzaktno dokazati.

– Uzmimo za primjer Prijedor, gdje je DNS najjači. Saberite glasove u Prijedoru gdje je DNS jači od SNSD-a za trećinu i vidjećete da sabrani naši glasovi i glasovi SNSD-a daju zbir koji su na izborima dobili i Milorad Dodik i Željka Cvijanović. Na području Ugljevika i Lopara SNSD nikada nije dobio više glasova, u Gradiškoj su najbolji rezultati za predsjednika RS i člana Predsjedništva BiH, kao i na Romaniji… Niz je primjera – navodi Pavić, dodajući da je to Dodiku podvaljeno i to iz krugova DNS-a da bi se diskvalifikovali određeni ljudi.

Što se tiče “sječe” DNS-ovih kadrova, Pavić kaže da nema potrebe oglašavati se tamo gdje niste u mogućnosti ništa da učinite.

– Nama u DNS-u nikada nije pitanje smjena nekog kadra, nekog pojedinca, nekog direktora i slično. Nismo se bunili – ako postoji većina koja smatra da nekoga treba smijeniti, neka ga smijeni. Nama u DNS-u je bio problem što ne znamo ko je njihove zamjene imenovao u ta preduzeća. To nije radio DNS. Kada se to dvoje spoji, onda se zna da je neko i van SNSD-a i van DNS-a krojio takvu politiku. Na moju žalost, SNSD je prihvatio da to provede – kaže Pavić.

Upitan ko je taj, van DNS-a i SNSD-a, koji je “krojio politiku”, Pavić je odgovorio: – Kada odgonetnemo, onda ću Vam reći.

Komentarišući dvotrećinsku većinu u novom sazivu Narodne skupštine RS, Pavić kaže da je većina iz istog broja stranaka kao i većina u prošlom sazivu.

– Broj stranaka se nije promijenio. Došlo je još nekih grupa, tako da ne znam kako će se one ponašati. Što se tiče stranaka, mislim da je tu zajednički jezik moguć – kazao je Pavić.

vijesti.ba

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *