Višković: Ukidanje ministarstva neće narušiti prava izbjeglica

Politika

Mandatar za sastav nove vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je da ukidanjem Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica, koje će rad nastaviti kao organizaciona jedinica republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije, neće biti narušena, niti ugrožena prava ove kategorije stanovnika u Srpskoj.

Na sastanku Viškovića sa predstavnicima Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Srpske, Republičkog udruženja radnika i invalida rada izbjeglih iz Hrvatske i Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj, naglašeno je da će vlada nastaviti realizaciju dogovorenih programa u ovoj oblasti i da će podrška i zaštita prava raseljenih lica, izbjeglica i povratnika ostati u fokusu rada nove vlade.

Sagovornici su izrazili uvjerenje da će nova vlada Srpske ostati otvorena za saradnju, partnerstvo i razumijevanje potreba najosjetljivijih kategorija u društvu, te da će institucionalna stabilnost, ekonomski rast i jačanje privrede ostati prioriteti u radu da bi se nastavilo sprovođenje, ne samo razvojnih, nego i programa socijalne podrške.

Višković je upoznao sagovornike o programskim načelima na kojima će biti baziran rad nove vlade, saopšteno je iz Biroa Vlade Srpske za odnose s javnošću.

Milišić: Vlada će i dalje rješavati probleme izbjeglih, raseljenih i povratnika

Predsjednik Asocijacije udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica u Republici Srpskoj Vojislav Milišić ocijenio je danas u Banjaluci da je od izuzetnog značaja što će Vlada Srpske nastaviti da rješava probleme sa kojima se suočavaju ove kategorije stanovništva.

Milišić je, nakon sastanka sa mandatarom za sastav vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem, izrazio zadovoljstvo što će poslove Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske nastaviti sekretarijat, koji će uskoro biti formiran.

“Iako smo se bojali da gašenjem ovog ministarstva o populaciji koju predstavljam niko neće voditi računa, mandatar nam je rekao da će Vlada Srpske i sekretarijat nastaviti sa rješavanjem problema izbjeglih i raseljenih”, rekao je novinarima Milišić.

On je napomenuo da bi direktor sekretarijata trebalo da bude Srbin i podsjetio da je u Srpskoj 59.000 lica sa statusom izbjeglih i raseljenih, a da ih 2.000 koristi alternativni smještaj.

Predsjednik Saveza opštinskih udruženja izbjeglica i raseljenih lica Republike Srpske Ignjat Simić naglasio je da je ohrabren činjenicom da će sekretarijat imati iste ingerencije kao Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske.

“Tražili smo od Viškovića da sekretarijat naročitu pažnju obrati na zaštitu srpske imovine u Federaciji BiH (FBiH). Imamo projekat koji se odnosi na ovo, ali mora biti u potpunosti sproveden”, rekao je Simić.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *