Poznata imena kandidata za Vijeće naroda RS i Dom naroda BiH

Politika

U srijedu je istekao rok za predavanje lista kandidata za delegate u Vijeću naroda Republike Srpske i Dom naroda BiH. Ko će u Srpskoj braniti vitalne nacionalne interese konstitutivnih naroda i ostalih, biće poznato 5. decembra.

Prema procjenama, SNSD bi u osmočlanom Klubu Srba Vijeća naroda Republike Srpske trebalo da ima najmanje tri delegata.

U petočlanom Domu naroda BiH, po istoj računici trebalo bi da ima dva, a sa strankama koje ih podržavaju, moguće i četiri delegata.

– Nosioci lista za Dom naroda BiH su Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić i Sredoje Nović. Za Vijeće naroda Republike Srpske to su Jasna Lukić, Dragoljub Davidović, Milica Marković i Dragana Ristić, izjavio je za SRNU član Glavnog odbora SNSD-a Igor Žunić.

Kako nezvanično saznajemo, Vijeću naroda Republike Srpske, najbliži su Dragoljub Davidović, Milica Marković i Jasna Lukić.

Za Dom naroda BiH najviše izgleda imaju Sredoje Nović i Nikola Špirić. U tom slučaju Špirić bi se odrekao mandata poslanika u Narodnoj skupštini. Da srpski nacionalni interes brane u Vijeću i Domu naroda, pretenduju i aktuelni predsjednik SDS-a i njegov prethodnik.

– Za delegata u Dom naroda PS BiH predložen je Mladen Bosić, za delegata u Vijeću naroda predložen sam ja, rekao je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica.

Kandidature za Dom naroda BiH istakli su Dragutin Rodić iz DNS-a i počasni predsjednik PDP-a Mladen Ivanić.

Kad je riječ o Republici Srpskoj, mjestu u srpskom Klubu Vijeća naroda nadaju se i DNS-ov Ognjen Tadić, socijalista Živko Marjanac i Vojislav Gligić iz NDP-a.

Njima bi se mogao pridružiti i Mladen Ivanić, ne bude li u ime PDP-a izabran u Dom naroda BiH. Najviše bošnjačkih delegata u Vijeću naroda Srpske imaće SDA.

– Otprilike sastav Vijeća naroda što se tiče stranačke pripadnosti – trebalo bi da bude šest delegata iz SDA, jedan iz stranke za BiH i jedan iz SNSD-a, kaže poslanik SDA u NSRS Senad Bratić.

Zvanično, kandidat SNSD-a za bošnjačkog delegata u Vijeću naroda je Igor Bošnjak, a za hrvatskog Nada Tešanović.
Konačan sastav Vijeća naroda biće poznat 5. decembra, nakon sjednice Narodne skupštine.

Planirano je da tu sjednicu uz predsjednika vode i četiri potpredsjednika, ali njihove kandidature još nisu stigle u Čubrilovićev kabinet.

– Ja se nadam da će Narodna skupština svoje rukovodstvo kompletirati na prvoj posebnoj sjednici, kako bi mogla nesmetano da obavlja svoje obaveze, ističe predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Vijeće naroda Republike Srpske čini po osmoro Srba, Hrvata i Bošnjaka i četvoro predstavnika ostalih. Kako predstavnici nesrba imaju više zagarantovanih mjesta u Vijeću naroda, nego što imaju izabranih poslanika u Narodnoj skupštini, delegate za Vijeće naroda su, uz te poslanike, predlagali i elektori.

Elektori su, u ovom slučaju, Bošnjaci, Hrvati i ostali koji su na lokalnim izborima postali odbornici u skupštinama opština i gradova Republike Srpske.

GlasSrpske.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *