Dodik i Beglov otvaraju Trgovinsko predstavništvo RS u Sankt Peterburgu

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i vršilac dužnosti gubernatora Sankt Peterburga Aleksandar Beglov otvoriće danas Trgovinsko predstavništvo Republike Srpske u ovom gradu.

Dodik je juče doputovao u posjetu Sankt Peterburgu, gdje se sastao sa vršiocem dužnosti gubernatora Peterburga Aleksandrom Beglovim.

Beglov je tom prilikom istakao da Sankt Peterburg izuzetno cijeni prijateljske i partnerske odnose sa Republikom Srpskom i namjerava da nastavi saradnju.

Beglov je dodao da Peterburg namjerava da nastavi saradnju sa Republikom Srpskom u svim pravcima – u ekonomiji, obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, omladinskoj politici.

On je čestitao pobjedu na izborima Dodiku, koji je doputovao u Rusiju radi učešća na Šestom međunarodom kongresu “Sankt Peterburg i slovenski svijet”, a u okviru kojeg će biti otvoreno Predstavništvo Srpske u Peterburgu.

Beglov je zahvalio Dodiku za aktivno promovisanje saradnje Peterburga i Srpske i uručio mu Značku zasluga Peterburga, saopšteno je na zvaničnom sajtu administracije Sankt Peterburga. Dodik je izrazio nadu da će se saradnja Srpske i Sankt Peterburga razvijati intenzivno.

U saopštenju se navodi da su dvije strane dogovorile da produže tradiciju sumiranja rezultata zajedničkih akcija na svakih pola godine. Na sastanku su razmotreni veliki zajednički projekti.

Podsjeća se da je uspostavljena redovna razmjena poslovnih misija, da se zajednički obilježavaju događaji i sastanci specijalista. Specijalisti iz Peterburga učestvovali su na otvaranju Hirurške klinike u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, gdje su izveli pokaznu operaciju i konsultacije, dodaje se u saopštenju.

U uzvratnu posjetu Peterburgu danas će doći predstavnici Univerzitetskog kliničkog centra i biće potpisan sporazum o saradnji sa Onkološkim centrom u naučnoj, praktičnoj, inovacionoj i saradnji u oblasti obuke.

Trenutno se u Medicinskom institutu “Sergej Berezin” odvija besplatno liječenje protonskim zračenjem četvorogodišnje djevojčice iz Srbije, čije je zdravstveno stanje stabilno i njen otpust planiran je u decembru.

Na Osmom međunarodnom partnerskom forumu “Lajf sajens invest. Partnering Rasija” (Life Sciences Invest. Partnering Russia) srpski specijalisti razgovarali su sa predstavnicima peterburških farmaceutskih preduzeća o pitanjima u vezi sa snabdijevanjem Republike Srpske ruskim vakcinama i drugim lijekovima.

U saopštenju se napominje da kompanija iz Peterburga “Rakurs-inžiniring” planira da učestvuje u izgradnji srednjih hidroelektrana na rijeci Vrbas, te da je odgovarajući sporazum već potpisan sa Ministarstvom industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Među zajedničkim planovima su i brojni projekti u oblasti kulture.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *