Čubrilović: Raditi više na zapošljavanju osoba sa invaliditetom

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je danas, povodom Međunarodnog dana invalida, da je Republika Srpska u zakonodavnom procesu kada je riječ o ovoj kategorji građana donijela pozitivna zakonska riješenja usklađena sa konvencijama UN i evropskom praksom, ali da kontrolni organi moraju pojačano da prate njihovo provođenje.

– Položaj invalida u Repubici Srpskoj nije na zavidnom nivou, ali se institutucije trude da se taj položaj unaprijedi, posebno kada je riječ o uključivanju osoba sa individualitetom u društvene procese. Nažalost još uvijek je niska stopa zaposlenosti osoba sa invaliditetom, iako je upravo to osnovni preduslov da se ti ljudi osjećaju vrijednim, korisnim i potrebnim zajednici. Upravo na tom pitanju moramo svi zajedno da radimo mnogo u narednim godinama – rekao je Čubrilović.

Povodom Svjetskog dana osoba sa invaliditetom, Čubrilović je podvukao da je potrebno osigurati stalnu brigu i podršku osobama s invaliditetom, posebno kroz njihovo radno osposobljavanje i uključivanje u normalan život.

– Svako u svom kapacitetu treba da učini sve da osobe s invaliditetom ne budu zanemarene, da im se prije svega omogući pristupačnosti objektima, gradskom prevozu, ali i edukacija, zapošljavanje i veća podrška. Humanost jednog društva mjeri se prema odnosu koje ima prema tzv ranjivim kategorijama stanovništva, a siguran sam da smo mi zrelo, odgovorno i humano društvo koje će znati na pravi način da odgovori na probleme svih svojih građana – zaključio je Čubrilović.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *