Džaferović: Aktivacija MAP-a značajan iskorak ka NATO

Politika

Bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da odluka ministara inostranih poslova članica NATO-a da prihvate podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa BiH i otpočinjanje sprovođenja Akcionog plana za članstvo predstavlja značajan iskorak u procesu integracije BiH u NATO, koji je, kako je naveo, jedan od osnovnih spoljno-političkih ciljeva zemlje.

Džaferović je rekao da je sprovođenje godišnjih nacionalnih programa u okviru MAP-a u skladu sa svim ranije donesenim zakonima i odlukama BiH, te da od institucija BiH očekuje da u saradnji sa NATO-om odmah preduzmu sve neophodne radnje na otpočinjanju sprovođenja prvog Godišnjeg nacionalnog programa, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

-Parlamentarna skupština BiH usvojila je 28. septembra 2005. godine Zakon o odbrani, u čijem članu se jasno i precizno navodi da će `Parlamentarna skupština, Savjet ministara, Predsjedništvo, te svi subjekti odbrane, u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti, sprovesti potrebne aktrivnosti za prijem BiH u NATO – naglasio je Džaferović.

Prema njegovim riječima, u Strategiji spoljne politike BiH koju je Predsjedništvo usvojilo u martu 2018. godine navedeno je da nastavak sprovođenja aktivnosti u odnosu na NATO ostaje prioritet institucija BiH, te da će prioritetne aktivnosti biti prvenstveno usmjerene ka aktivaciji i sprovođenju MAP-a.

-Aktivacija MAP-a, za koju postoji širok politički konsenzus u BiH, omogućava da svi subjekti odbrane u BiH u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti nastave sa sprovođenjem aktivnosti u odnosu na NATO, koje su utvrđene Zakonom o odbrani BiH- zaključio je Džaferović.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *