Incko: Retorika podjele komplikuje političku scenu

Politika

Bosna i Hercegovina mora načiniti hitne korake koji će vratiti povjerenje javnosti u integritet izbornog procesa, zaključak je koji je OEBS predočio Upravnom odboru Savjeta za sprovođenje mira (PIK), rekao je visoki predstavnik Valentin Incko.

– To će biti moguće kada se formiraju organi vlasti – precizirao je on.

Dodaje kako političke stranke nisu uspjele doći do dogovora oko delegiranja u federalni Dom naroda, a formiranje vlasti će biti usporeno i na drugim nivoima vlasti u BiH.

– Svjesno smo da postoji retorika podjele i nakon izbora, što na mnogo načina komplikuje političku scenu u BiH – naveo je Incko.

Prioriteti za nove organe vlasti su, ističe on, Upitnik EU, borba protiv korupcije, razvoj privrede…
– Ruska Federacija je izrazila neslaganje oko pojedinih pitanja, ali to nije prvi put. U svakom slučaju, međunarodna zajednica ostaje i dalje ujedinjena u podsticanju razvoja napredne i stabilne BiH – rekao je Incko.

Zamjenik visokog predstavnika Denis Hern je naveo da je Upravni odbor PIK i na dvodnevnom sastanku podsticao političke lidere da se odmah uključe u konstruktivan dijalog kako bi se omogućilo formiranje vlasti i kako ne bi došlo do blokade institucija.

Od neriješenih problema PIK je ukazao na neriješene odluke sudova, pogotovo presude u slučaju „Sejdić – Finci“, te blokade izbornog sistema u Mostaru.

– Novi izazovi stoje pred nama, ali imamo zajedničke ciljeve za dobrobit BiH – zaključio je Hern.

Zastava

Komentarišući današnje napuštanje sastanka predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika sa članovima UO PIK, Incko je rekao da je zakon jasan i da u institucijama BiH može stajati samo državna zastava.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *