Šukalo: Sa ovakvim političkim elitama BiH nema budućnosti

Politika

– Bosna i Hercegovina nema budućnosti s ovakvim političkim elitama. Vlast će funkcionisati prije svega u interesu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH, a građani kad to shvate, onda će se i pobuniti na ulicama i trgovima širom naše zemlje, kazao je bivši poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) Adam Šukalo.

O budućem angažmanu, Šukalo u intervjuu portalu Vijesti.ba kaže da je došlo vrijeme da malo “stane na loptu”, da razmisli o svemu, a najviše o tome da li se u ovakvom nakaradnom političkom sistemu – u kojem caruje sistemska korupcija i anticivilizacijski izborni zakon – više uopšte vrijedi i boriti.

“Više od godinu dana o tome razmišljam i početkom godine sam bio donio odluku da ne izlazim na izbore i predložio opoziciji da bojkotujemo izbore. Naravno, niko me nije poslušao, a onda sam i ja imao veliku želju da pokušamo još jednom da srušimo režim po njihovim pravilima igre.

Naravno, danas sam više nego ikad uvjeren da u ovakvom izbornom sistemu i – nazovi pravosuđu – u BiH nikad neće doći do promjena. Da zaključim, moja odluka nije izraz bilo kakvog ličnog nezadovoljstva, već racionalnog promišljanja šta nas ubuduće čeka s političkim elitama kojima ovakav sistem odgovara”, kazao je Šukalo.

Osvrćući se na izborni rezultat, koji je postigao, Šukalo kaže da ne može biti nezadovoljan, jer je dobio oko 21 hiljadu glasova što mu nije bilo dovoljno za poslanički mandat u PD PSBIH.

“Lični rezultat koji sam ostvario kao nestranačka ličnost na listi PDP-a je fantastičan. U izbornoj jedinici 1, u kojoj sam ja bio na listi, SNSD, SDS i PDP su dobili po jedan mandat u PDPSBiH, što je sjajan rezultat za PDP koji je ostvario blizu 28 posto u ovoj izbornoj jedinici. Gospodin Borenović je imao više ličnih glasova od mene u izbornoj jedinici 1, a meni kao satisfakcija ostaje činjenica da sam imao najviše ličnih glasova u gradu Banjaluci”, rekao je Šukalo, dodajući da je taj broj glasova ogromna odgovornost i obaveza prema građanima koji su ga podržali.

Njegova borba u narednom periodu ogledaće se u građanskom i društvenom aktivizmu, prvenstveno baziranom na borbu koja je neophodna, kako naglašava, da se promijeni potpuno kompletan pravosudni, ali i izborni sistem u BiH.

“Ja ne mislim da prestanem da se borim, samo ne želim da to radim u okviru političkih partija koje su svojim postizbornim pristupom legalizovale ovakav protivzakonit izborni proces u kojem pravosuđe služi isključivo da isti verifikuje, a sistemsku korupciju koju stvaraju političari nikad ne procesuira”, kazao je Šukalo.

Prema njegovim riječima, građani se moraju sami organizovati jer političke elite nikad od ove države neće napraviti normalan prostor za život.

“Zato je moj izbor da svoju borbu nastavim samo i isključivo sa građanima”.

“Bosna i Hercegovina nema budućnosti s ovakvim političkim elitama. Vlast će funkcionisati prije svega u interesu SNSD-a, SDA i HDZ-a BiH. Građani kad to shvate onda će se i pobuniti na ulicama i trgovima širom naše zemlje”, kazao je Šukalo.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *