CIK neće raspravljati o popuni Doma naroda FBiH

Politika

Članovi Centralne izborne komisije (CIK) BiH ni danas neće donijeti odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta Federacije BiH. Na ovaj način CIK je produžio postizbornu agoniju vezanu za formiranje vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Branko Petrić, Irena Hadžiabdić, Ahmet Šantić, Suad Arnautović, Vlado Rogić, Stjepan Mikić i Novak Božičković ni danas se nisu uspjeli dogovoriti o tome da na dnevni red sjednice Centralne izborne komisije (CIK) BiH stave odluku o načinu popune Doma naroda Parlamenta FBiH.

Zakonski rok do kojeg je CIK trebao donijeti odluku za popunu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH istekao je 6. decembra 2018. godine.

“Izbor delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH se vrši odmah po sazivanju kantonalne skupštine nakon izbora za kantonalne skupštine, a najkasnije mjesec nakon ovjere izbora u skladu sa članom 5.32 ovog zakona”, piše u Izbornom zakonu BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) potvrdila je rezultate predsjedničkih i parlamentarnih izbora 6. novembra 2018. godine nakon čega su počeli teći rokovi za sazivanje sjednica novoizabranih saziva zakonodavnih tijela Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Federacije BiH i kantona, što znači da je 6. decembar 2018. godine bio zakonski rok do kojeg su morali biti izabrani delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

CIK navodno razmatra četiri odluke o popuni Doma naroda Parlamenta FBiH. Prva varijanta predlaže da se koristi popis stanovništva iz 1991. godine, uz primjenu člana 8 tačka 3 Ustava FBiH, odnosno princip 1/1/1, koji znači da će u Domu naroda PFBiH biti najmanje jedan Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat iz svakog kantona ukoliko su izabrani.

Drugi prijedlog je da se koristi popis iz 1991. godine, ali da se ne primjenjuje princip 1/1/1.

Treći prijedlog je korištenje popisa iz 2013. i princip 1/1/1, dok je četvrta varijanta popis iz 2013. godine, ali bez garancije da će iz svakog kantona biti izabran predstavnik svakog konstitutivnog naroda.

Prema posljednjoj varijanti, u Domu naroda ne bi bilo delegata Bošnjaka iz Posavskog kantona, BPK, HNK, ZHK i Kantona 10. Prema istoj varijanti ne bi bilo delegata Hrvata iz USK, TK, KS i BPK, dok srpskih delegata ne bi bilo iz Posavskog kantona, BPK, SBK i ZHK, piše portal “Klix.ba”.

Varijanta broj dva predviđa da ne bi bilo bošnjačkih delegata iz Posavskog, BPK, Kantona 10 i ZHK; hrvatskih iz USK, BPK i KS, te srpskih iz Posavskog, BPK i ZHK.

klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *