Nikolić: Liberman je zaprepašćen odlukom Predsjedništva BiH

Politika

Povodom odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine da razriješi dužnosti počasnog konzula BiH u Izraelu, Aleksandra Nikolića, zajedno sa velikim brojem ambasadora, šefova misija i generalnih konzula, Nikolić se javnosti obratio javnosti otvorenim pismom.

Nikolić u pismu navodi da je u postojećoj atmosferi očekivao takvu odluku. Pismo prenosimo u cjelosti.

– Iskoristio bih priliku da se zahvalim na ukazanoj časti i saradnji u proteklom period članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladenu Ivaniću, ministru inostranih poslova Igoru Crnatku i ambasadoru BiH u Izraelu u protekle tri godine, Jeleni Rajaković. Ponosam sam na dužnost koju sam obavljao časno i profesionalno, na veliki broj kontakata koje sam omogućio ljudima iz RS i BiH sa ovdašnjim političarima, javnim radnicima, privrednicima, te stvaraocima iz oblasti nauke i kulture.

Bio sam u prilici da pomažem našim ljudima, državljanima RS i BiH, po raznim pitanjima tokom boravka u Izraelu, između ostalog i u zdravstveno-urgentnim situacijama.

Dugujem posebnu zahvalnost bivšem, ministru inostranih poslova i donedavno ministru odbrane, a sada poslaniku Kneseta, Avigdoru Libermanu, na jučerašnjoj hitroj reakciji na odluku iniciranu od predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika. Liberman je izrazio zaprepaštenje i takvu odluku nazvao neshvatljivom i pogrešnom.

Prve reakcije izraelskog MIP-a, okarakterisao bih kao pragmatičnu nevjericu i iščekivanje zvaničnih akata. Ipak, treba istaći bezbroj poruka podrške dragih ljudi iz Republike Srpske i diljem BiH, širokog spektra političkih opredjeljenja, među kojima je i veliki broj članova SNSD-a.

Podsjećam da je tokom protekle godine inicirana saradnja sa odgovarajućim sektorima izraelskih Ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja, u kome se temeljno i kompetentno razmatraju dva projekta i Ministarstva nauke i tehnologije. Dodatno su ojačani institucionalni odnosi sa relevantnim odjeljenjima ministarstva inostranih poslova, produbljeni sa Odjeljenjem za Balkan, Svjetskim jevrejskim kongresom i Privrednom komorom. Razmatrani su dodatni aspekti saradnje sa Svjetskim memorijalnim centrom Holokausta Jad vašem-om, na čijem otvaranju seminara za prosvjetne radnike ispred Pedagoškog zavoda RS sam ove nedjelje i učestvovao, Univerzitetima Bar-Ilan i Ben-Gurion u Negevu, muzejima u Sarajevu i širom BiH. Njegovana je saradnja sa Jerusalimskom patrijaršijom i velikodostojnicima SPC, Jevrejskom zajednicom BiH i Udruženjem useljenika iz bivše Jugoslavije.

Ivanić zasadio maslinu u Gaju nacija

Imao sam čast da učestvujem u prvoj, zvaničnoj posjeti predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, Mladena Ivanića, Dražavi Izrael, te zvaničnim i radnim posjetama ministara Mirka Šarovića, Igora Crnatka i Dragana Mektića.

Bio sam privilegovan da radim sa ljudima koji razumiju svu složenost i delikatnost u odnosima između dvije zemlje, koji su na zvaničnike Izraela ostavili odličan utisak i otvorili mnoga vrata za dalju saradnju.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *