Višković: Ministri će raditi kao tim

Politika

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je danas da će Vlada raditi kao tim i da će ministri u njoj prije svega biti dio tog tima, pa tek onda neko ko dolazi iz političkih partija.

“Želim da ova Vlada radi kao tim i da u njoj nema ministara iz političkih partija. Oni su ministri u Vladi i odgovaraju Vladi. Oni su prije svega tim Vlade, a onda ministri koji dolaze iz političkih partija”, rekao je Višković novinarima poslije radno-konsultativnog sastanka sa predstavnicima političkih partija čiji su članovi imenovani u novi saziv Vlade.

Višković je rekao da je želio da “na sastanku budu prisutni lideri političkih partija da bi na samom početku razjasnili neke dileme i moguće probleme u radu”.

On je istakao da je jasna poruka da Vladu očekuje samo rad i da se mora znati hijerarhija u odlučivanju.

“Nemoguće je dozvoliti da kao nekada imamo situaciju da neki direktor javnog preduzeća samo zato što dolazi iz neke političke opcije ne sluša ni politike Vlade, ni resornog ministra. Ta praksa se mora prekinuti sa današnjim danom”, naglasio je Višković.

On je dodao da njegov kabinet, prije svega, treba da implementira politike Vlade, a zatim i politike stranaka koje čine Vladu, a koje idu ka doborobiti građana Srpske.

“Svi niži nivoi moraju da se u to uklope, a onima koji to ne učine poručujem da im je bolje da ne započinju svoju misiju jer ne želimo dalje tolerisati takvu vrstu ponašanja”, rekao je Višković.

On je naglasio da Vlada želi da pošalje jasnu poruku svima da je interesuje boljitak građana Srpske i da su “ovdje zbog njih, a ne zbog resora i fotelja”.

“Imamo apsolutnu podršku svih lidera političkih partija takvom pristupu i takvoj vrsti rada i očekujem da ćemo implementirati sve ono što smo zamislili”, rekao je premijer Srpske.

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je nova Vlada koaliciona i da se od nje očekuje da djeluje koaliciono.

Prema njenim riječima, Vlada mora da slijedi politike koje su utvrđene na sjednicama Vlade, a političke partije treba da joj daju podstrek.

“Saglasna sam sa onim što je rekao predsjednik Vlade, koja će morati da radi kao tim koji će imati podršku sa ostalih nivoa vlasti. Svako od nas želi da preuzme dio odgovornosti da bismo rasteretili Vladu političkih pritisaka kako bi ona mogla da postiže rezultate na ekonomsko-finansijskom planu”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da je sigurna da će Vlada ispuniti ta očekivanja.

“Vjerujem u ovu vladu i u politike koje smo definisali i znam da će one donijeti boljitak Republici i građanima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je Srpska stabilna i na dobrom putu.

“Srpska je formirala sve svoje institucije i učinila sve da možemo da se bavimo realnim životnim pitanjima. Ovo je Vlada kontinuiteta uspješnih politika koje smo sprovodili u gotovo nemogućim okolnostima. Vjerujemo da možemo da napravimo dodatni napredak. Vlada ima najširu podršku poslanika u Narodnoj skupštini i ozbiljnu podršku javnosti”, naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, SNSD je dio tima u kojem će svako sa svog nivoa raditi i rješavati određena pitanja i davati smjernice.

“Višković je timski čovjek koji želi da dijelimo uspjehe, ali i odgovornost za neuspjehe. Želimo da Srpsku zadržimo stabilnom, mirnom i posvećenom. Ona je izdržala mnoge poritiske i opstala. Dodatna stabilizacija je krajnji cilj naših napora u ovom vremenu. Za dan-dva ćemo imati usvojen i budžet i ekonomsku politiku i biti posvećeni radu”, naglasio je Dodik.

Generalni sekretar DNS-a Dragutin Rodić istakao je da su dali puni podstrek novoj vladi.

“Nadam se da ćemo raditi kao tim, a bitan dio tog tima će biti i DNS. Ovo je početak rada i donošenja najvažnijih dokumenata za Srpsku i prednost je da su sve institucije u Srpskoj formirane. Značajno je što ćemo za razliku od ranijeg perioda imati i vertikalni nivo vlasti tako da će u punom kapacitetu moći da se vidi politika Srpske, a kroz nju i politika DNS-a”, rekao je Rodić.

On je ocijenio da će se do 2022. godine na ovim prostorima dešavati krupne stvari i da samo snažna Srpska može da odgovori na sva pitanja.

“Ovo je početak kvalitetnog perioda i nastavak svega što je dobro urađeno. Na osnovu ekspozea koji je podnio predsjednik Vlade siguran sam da ima mnogo reformskih zakona koji će učiniti život građana mnogo boljim”, istakao je Rodić.

Zamjenik predsjednika Ujedinjene Srpske Slavko Dunjić rekao je da se po jutru dan poznaje i “da ne treba brinuti za budućnost ako su prvi dani rada nove vlade jutro”.

“Mi smo dali podršku predsjedniku Vlade i njegovom kabinetu i participiramo u toj vladi. Višković ima punu podršku Ujedinjene Srpske i uvjeren sam da će njegov način rada donijeti velike rezultate”, rekao je Dunjić.

Radno-konsultativnom sastanku u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske prethodila je primopredaja dužnosti između prethodnog i novoimenovanog saziva Vlade Srpske.

Prethodni saziv Vlade predvodila je Željka Cvijanović, a na toj poziciji naslijedio ju je Radovan Višković. Sedam ministara iz prethodnog saziva nastavlja rad i u novoj vladi.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *