Završena rasprava o drugom rebalansu budžeta RS

Politika

Prijedlog drugog rebalansa budžeta Republike Srpske u ovoj godini iznosi 3,459 milijardi KM, što je 35 miliona KM više u odnosu na sredstva planirana prvim rebalansom budžeta RS.

Novi ministar finansija RS Zora Vidović istakla je da će do kraja ove godine biti nastavljeno stabilno kretanje privrednog rasta, predstavljajući ovaj prijedlog koji se u Narodnoj skupštini RS razmatra po hitnom postupku.

– Procijenjena stopa realnog rasta iznosi 3,6 odsto, a rezultat je rasta industrijske proizvodnje, podržane rastom privrednih aktivnosti u okruženju, odnosno održivog nivoa izvozne tražnje, daljeg rasta domaće tražnje i pozitivnih efekata investicija. Za ovu godinu je projektovana prosječna stopa inflacije od 1,3 odsto – rekla je Vidović u Narodnoj skupštini.

Ona je naglasila da u ovoj godini ukupni prihodi i primici za nefinansijsku imovinu iznose 2,773 milijarde KM, što je uvećanje od 16,3 miliona KM u odnosu na sredstva planirana rebalansom budžeta Srpske. Po njenim riječima, poreski prihodi uvećani za 22,1 milion KM i iznose 2,571 milijardu KM.

Kako ističe, primici u dijelu finansiranja planirani drugim rebalansom budžeta za ovu godinu iznose 665,7 miliona KM i veći su za 178,1 milion KM u odnosu na rebalans budžeta.

– Ukupna budžetska sredstva, osim poreskih i neporeskih prihoda, uključuju i primitke u iznosu od 685,2 miliona KM, a odnose se na primitke za nefinansijsku imovinu, primitke od finansijske imovine, primitke od zaduživanja, te ostale primitke – rekla je Vidović.

Ona je navela i da neusvajanje Prijedloga drugog rebalansa Budžeta RS za 2018. godinu po hitnom postupku, može da ima za posljedicu neizmirivanje obaveza RS.

U prijedlogu drugog rebalansa navodi se da je rebalansom budžeta za 2018. godinu planiran budžetski suficit u iznosu od 139,2 miliona KM, dok je Prijedlogom drugog rebalansa planiran budžetski suficit u iznosu od 126,1 miliona KM.

Planirani budžetski suficit u iznosu od 126,1 miliona KM će se usmjeriti na pokriće dugova prema domaćim i stranim kreditorima za direktne i indirektne obaveze RS i dugoročnih zajmova od međunarodnih finansijskih institucija.

U raspravi koja je uslijedila narodni poslanici su podsjetili da se radi o drugom rebalansu budžeta RS u ovoj godini, te da će njime prvobitni budžet RS biti veći za oko 122 miliona KM.

Poslanik SNSD Nikola Špirić rekao je, između ostalog, i da je RS ima sreću da ima suficit budžetu drugi put u ovoj godini, dok su poslanici iz opozicije, između ostalog, diskutovali i da se radi o postizbornom “peglanju” budžeta.

Rasprava o prijedlogu rebalansa budžeta RS je završena.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *