Čović: Pregovari po konceptu partnerstva, ne koalicije

Politika

Predsjednik Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović izjavio je da oni koji misle da blokiraju procese u BiH preuzimaju na sebe veliku odgovornost, kao što su je preuzeli kada su u ime Hrvata birali hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

Ponavljajući svoje ranije izraženo uvjerenje da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, ponovio je da je za formiranje vlasti na nivou Federacije BiH uslov Izborni zakon.

-Što ga prije donesemo, prije ćemo imati izvršnu vlast – rekao je Čović za zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Prema njegovim riječima, kada je riječ o Savjetu ministara, HDZ je postigao dogovor sa srpskim strankama, a sada pregovara sa bošnjačkim partijama, među kojima postoje dva ili više blokova.

-Imali smo nekoliko razgovora i čini mi se da je razumljivo u kojem smjeru idemo kada je riječ barem o Savjetu ministara. Moje je pitanje zašto već nemamo kandidata jer je jasno ko će to biti – istakao je Čović.

On je objasnio da se na nivou BiH pregovara po konceptu partnerstva, a ne koalicije.

-To apsolutno nije koalicija i htio to neko ili ne, tu moramo imati legitimne predstavnike tri naroda. Hrvati su na izborima jasno rekli ko su njihovi predstavnici – rekao je Čović i dodao da HNS će u Savjetu ministra imati trećinu kapaciteta.

Prema njegovim riječima, SNSD sa svojim partnerima u Savjetu ministara ima legitimitet srpskog biračkog tijela, dok je kod Bošnjaka to naznačeno prilikom formiranja Kolegijuma Predstavničkog doma parlamenta BiH.

-To je jedan početni okvir, ali hoće li tako i ostati pri formiranju Savjeta ministara i koliko će to trajati, to je već drugo pitanje – ocijenio je Čović.

Ističući da vlast na nivou BiH može očuvati samo jasan plan koji uključuje uvažavanje legitimnog predstavljanja, konstitutivnosti i evropskog puta, Čović je nagovijestio da će od ovog zavisiti sa kojim će bošnjačkim blokom HNS ući u vlast.

Kada je riječ o izmjeni Izbornog zakona, predsjednik HNS-a pozvao je političke lidere Bošnjaka da nađu kapacitet i mudrost i da znaju da više nikada neće moći da biraju Hrvatima njihove predstavnike ni u Predsjedništvu, ni u Domu naroda FBiH.

– Taj preduslov nismo uspjeli obezbijediti prije izbora, ali to je i preduslov za naš evropski put, a svakako preduslov koji postavlja HNS kada je u pitanju izbor Vlade FBiH – zaključio je Čović.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *