Komšić: Vrijeme da se prestane sa igranjem evropskog puta BiH

Politika

Član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić, poručio je danas da oni koji ne žele da sprovedu presude Evropskog suda za ljudska prava nemaju više nikakvo pravo da govore o evropskoj perspektivi BiH.

Komšić je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Jakobom Fncijem i Dervom Sejdićem, predstavnicima jevrejske i romske manjine u BiH, rekao da je “krajnje vrijeme da se prestane sa zavaravanjem i igranjem evropskog puta Bosne i Hercegovine”.

“Oni koji ne žele da sprovedu presude Evropskog suda za ljudska prava, a svi dobro znamo o kome se radi, nemaju više nikakvo pravo da govore o evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine. Dakle, ili će presude Evropskog suda za ljudska prava biti provedene ili ćemo i dalje ostati taoci onih koji sebe nazivaju ekskluzivnim predstavnicima naroda. Demokratske i evropske vrijednosti ne poznaju nikakva ekskluzivna predstavljanja naroda. One poznaju samo pravo svakog građanina da bira i bude izabran”, poručio je Komšić.

On je, kako prenose mediji u BiH, novinarima povodom devete godišnjice donošenja presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci protiv Bosne i Hercegovine”, podsjetio da je tom pesudom utvrđeno da dijelovi Ustava BiH, koji se tiču izbora za članove Predsjedništva BiH i Dom naroda BiH, sadrže elemente sistemske diskriminacije.

Precizirao je da građani koji se izjašnjavaju kao Ostali ili se čak uopšte etnički ne izjašnjavaju, već se smatraju građanima ove zemlje, nemaju mogućnost da ostvare svoja prava kandidovanja i izbora u te organe vlasti.

“Devet godina nakon izrečene presude Evropskog suda za ljudska prava postalo je jasno koje političke snage neće da izvrše implementaciju sve četiri presude iz Strazbura: ‘Sejdić-Finci’, ‘Zornić’, ‘Pilav’ i ‘Šlaku’, kako bi se time iz Ustava BiH, a kasnije i iz Izbornog zakona BiH izbacila sistemska diskriminacija koja BiH udaljava od evroatlantskih integracija”, rekao je.

Uz podsjećanje šta je Sud tim povodom zaključio, Komšić je rekao da se očekuje da će se bez daljnjeg odlaganja uspostaviti demokratsko uređenje u BiH.

“S obzirom na potrebu da se osigura stvarna politička demokratija, Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidiuje na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine”, naveo je Komšić.

Finci je rekao da je zapravo potrebno izviniti se građanima što su devet godina prisiljeni da slušaju o presudi “Sejdić – Finci”, jer, kako je rekao, BiH ima i drugih problema.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *