Lajčak: Evropska perspektiva najbolje što BiH može da dobije

Politika

Evropska perspektiva je najbolje što BiH može da dobije, poručio je danas Miroslav Lajčak, potpredsjednik Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Slovačke, koji je stigao u posjetu Bosni i Hercegovini.

On je istakao kako je ponosan što njegova zemlja može učestvovati na putu BiH ka EU, prenosi Klix.ba.

Lajčak je prvo održao sastanak sa ministrom spoljnih poslova BiH Igorom Crnadkom. Lajčak je izjavio kako mu je posebno drago što u BiH boravi tačno tačno godinu nakon poslednje posjete te da je ovoga puta riječ o dvojnoj dužnosti.

– Na prvom mjestu mi je upoznavanje sa situacijom u BiH. Doveo sam predstavnike biznis firmi iz Slovačke koji žele razgovarati s ovdašnjim predstavnicima vlasti. Slovačka od 1. januara preuzima poziciju kontakt ambasade NATO što je, takođe, mnogo bitno za BiH. Vaša država je ostvarila veliki korak i pred njom je i veliki posao kada je riječ o pridruživanju EU. Ponosan sam što je Slovačka kao zemlja koja predsjedava EU doprinela tome. Nije u redu što se ljudi u BiH u 21. vijeku plaše, jer ih je pogodilo mnogo stvari u posljednje vreme, a mi im obećavamo pomoć – rekao je Lajčak.

Ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak je izjavio kako je pozitivno što je Lajčak u posjeti BiH na dan obilježavanja potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Na današnji dan nije samo stopiran rat već je stvorena prilika za buduće generacije da ovde žive. Upravo na dan kada je potpisan Dejtonski sporazum, gost nam je Miroslav Lajčak i želim mu da se dobro osjeća i u Sarajevu i Banjaluci. Pozitivno je što je Lajčak odlučio razgovarati i s predstavnicima vlasti u Federaciji BiH i Republici Srpskoj. Razgovaraćemo o bilateralnim odnosima i procesima evropskih integracija BiH. Kada je riječ o blilateralnim odnosima, oni su prijateljski i definitivno nisu opterećeni ničim. Pozdravljam i to što je Lajčak došao u biznis okruženju što je dobro za razvoj trgovinskih odnosa i razmjena između Slovačke i BiH – naglasio je Crnadak.

Klix

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *