Čubrilović: Republika Srpska je demokratska i snažna

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović čestitao je građanima Dan Republike Srpske uz poruku da je Srpska danas, 27 godina od osnivanja, savremena, demokratska i snažna zajednica u kojoj se poštuju najviša načela vladavine zakona i prava svih naroda.

Čubrilović je istakao da je 9. januar – dan stvaranja Republike Srpske prilika da se oda priznanje svima koji su u teškim istorijskim okolnostima odlučno i hrabro postavili najvažniji temelj opstanka srpskog naroda i odbrane njegovih interesa u BiH.

On je podsjetio da su 9. januara 1992. godine poslanici Skupštine srpskog naroda u BiH proglasili Republiku srpskog naroda u BiH, koristeći svoje demokratsko i ustavno pravo i istakao da je ta odluka bila hrabra, vizionarska i državnička, saopšteno je iz Narodne skupštine Srpske.

Čubrilović je povodom obilježavanja Dana Republike Srpske, posebno priznanje i zahvalnost odao svim poginulim borcima i ratnim vojnim invalidima koji su dali najviše što su imali za Republiku.

– Naši hrabri i ponosni borci su odlučno stali u odbranu Republike i srpskog
naroda. Nažalost, mnogi od njih dali su živote u toj borbi, mnogi su izgubili dijelove tijela, ali ono za šta su se borili danas je tu – Republika Srpska i sloboda našeg naroda. Njima dugujemo vječnu slavu i zahvalnost – istakao je Čubrilović.

On je poručio da je Srpska i danas, 27 godina od osnivanja, suočena sa brojnim izazovima, političkim, ekonomskim i socijalnim, a da ukupnu situaciju otežavaju složeni politički odnosi u BiH i nemogućnost postizanja dogovora i kompromisa o ključnim pitanjima.

– Uprkos svim problemima moramo nastaviti sa jačanjem ustavne pozicije, institucionalnog i zakonskog okvira. Srpska mora biti najvažniji politički cilj svih nas. Republika mora biti iznad svakog pojedinca. Jedinstveno, odlučno i hrabro moramo očuvati i ojačati Republiku Srpsku i graditi bolje uslove za život svih naših građana”, naglasio je Čubrilović.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine u Sarajevu kao Republika srpskog naroda u BiH odlukom tadašnje Skupštine srpskog naroda u BiH. Republika Srpska svoj prvi Ustav dobila je 28. februara 1992. godine pod nazivom Ustav Srpske Republike BiH.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *