Čubrilović: Namjera SDA predstavlja rušenje Ustava BiH

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović rekao je da je najava SDA da će, preko svojih predstavnika u zajedničkim institucijama BiH, pokrenuti pravnu proceduru preispitivanja imena Republike Srpske provokatorska i da predstavlja rušenje Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma.

 

– Navodi SDA da je naziv Republika Srpska korišten u svrhu diskriminacije i isključivanja druga dva konstitutivna naroda degutantni su i smiješni, jer ih kao činjenicu iznose upravo oni koji 12 godina neće da provedu odluku Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti srpskog naroda u Federacija BiH – rekao je Čubrilović.

 

On je naglasio da se o nazivima Republike Srpske i Federacije BiH odlučivalo 1995. u Dejtonu i da su potpisivanjem Međunarodnog mirovnog sporazuma svi pristali kako na unutrašnje uređenje BiH tako i na naziv Republika Srpska, koja je kao takva verifikovana u Ustavu BiH kao sastavnom dijelu Dejtonskog mirovnog sporazum.

 

– Potezati danas u dnevnopolitičke svrhe pitanje promjene naziva Republika Srpska znači rušenje Ustava BiH, nakon čega više niko ne bi mogao da predvidi razvoj situacije. Srpski narod je izborio pravo na Republiku Srpsku i od toga nikada neće odustati. Ime Republika Srpska prihvatila je Narodna skupština Republike Srpske na zasjedanju u Bijeljini, 14. septembra 1992, a svojim potpisima verifikovali su ga akteri Mirovnog sporazuma u Dejtonu i niko, osim građana Republike Srpske, nema pravo da o tome odlučuje – rekao je predsjednik Narodne skupštine.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *