SDA: OHR i OEBS da prestanu da se povlače pred Dodikom

Politika

Iz SDA su saopštili da ne prihvataju navode iz jučerašnjih saopštenja OHR i OEBS da je najava apelacije protiv imena Republike Srpske „neodgovorna i kontraproduktivna, da dodatno podriva povjerenje među konstitutivnim narodima i njihovim političkim predstavnicima“, te da predstavlja „zapaljivi rječnik“.

 

– Riječ je o očitoj zamjeni teza. Nije najava naše apelacije izazvala tenzije, niti se u njoj koristi zapaljivi rječnik i podriva povjerenje među konstitutivnim narodima, već su, upravo suprotno, svakodnevne zapaljive izjave i postupci Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS kojima se podriva povjerenje među narodima, i izostanak reakcije na njih, izazvali najavu ovakve apelacije.

Umjesto što žustro i tvrdo reagiraju na samu najavu SDA da ćemo u skladu sa zakonskim i ustavnim procedurama tražiti uklanjanje diskriminacije prema nesrbima u entitetu RS, kao što smo ranije apelacijama prema Ustavnog sudu BiH tražili uklanjanje diskriminacije prema Srbima u FBiH, od OHR, OEBS i zemalja članica Savjeta za primjenu mira tražimo da prestanu da se povlače pred svakodnevnim nasrtajima na BiH i Dejtonski mirovni sporazum koje dolaze od Milorada Dodika i drugih zvaničnika entiteta RS – navodi se u saopštenju SDA.

 

Kako ističu, “upravo je njihova pasivnost, izostanak pravovremene reakcije i konkretnih poteza, a počesto i kukavički odnos spram kontinuiranog podrivanja institucija BiH i tek poslovična zabrinutost ohrabrila politiku aparthejda prema nesrbima u entitetu RS i destruktivnu politiku prema samoj državi BiH”.

 

– Indikativno je da se ovako oštro reaguje na inicijativu SDA, koja poziva na poštivanje Ustava, zakona i odluka Ustavnog suda BiH, a da se potpuno prešuti i ne poduzme ništa na izjavu Milorada Dodika datu istog dana da je „RS spremna za otcjepljenje“. Neprihvatljivo je da se kritike upućuju SDA, koja se kroz svoje djelovanje bori za jačanje BiH i uklanjanje diskriminacije u svakom dijelu BiH, a ne reaguje se na one koji tu diskriminaciju svakodnevno provode u djelo, i koji direktno nasrću na BiH i njene institucije – zaključuje partija Bakira Izetbegovića.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *