Odbor NSRS zaključio da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa

Politika

Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine Republike Srpske utvrdio je odgovore da u pet akata nije povrijeđen vitalni nacionalni interes nijednog konstitutivnog naroda ni ostalih i uputio ih u proceduru Ustavnom sudu Republike Srpske.

Odgovori su utvrđeni u vezi sa pet predmeta Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske, nakon što je Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske inicirao proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, navodi se u saopštenju iz Odsjeka za odnose sa javnošću Narodne skupštine Republike Srpske.

Klub delegata iz reda bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Republike Srpske inicirao je proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa, smatrajući da je vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda ugrožavaju akti – Odluka o konstatovanju rezultata republičkog referenduma, Odluka o prestanku mandata članovima Republičke komisije za sprovođenje referenduma i Odluka o davanju posebnog ovlašćenja.

Ovaj Klub smatra da vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda ugrožavaju i Zaključak u vezi sa Izvještajem Republičke komisije za sprovođenje referenduma o rezultatima republičkog referenduma na pitanje: “Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?”, te Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o premjeru i katastru Republike Srpske.

Sjednicom Odbora predsjedavao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *