Završen sastanak PIC-a o inicijativi SDA, Ivancov nezadovoljan ishodom

Politika

Ambasadori zemalja članica Savjeta za implementaciju mira (PIC) održali su u zgradi OHR-a sjednicu, gdje su raspravljati o inicijativi SDA o promjeni imena Republike Srpske.

 

Novinarima je bio zabranjen pristup, čak se nije mogao fotografisati ni početak sastanka.

 

Sjednica PIC-a je sazvana na zahtjev ambasadora Ruske Federacije u BiH Petra Ivancova.

 

Inicijativu SDA osudili su Kancelariju visokog predstavnika (OHR) u BiH, Misija OEBS-a, Delegacija Evropske unije u BiH, kao i Ambasada Rusije u Sarajevu.

 

Nakon sastanka, novinarima se obratio Ivancov, koji je rekao da ambasadori nisu postigli stoodstotni dogovor.

 

Tačnije, kako je rekao, on se nije složio s komunikeom jer je zaključak PIC-a da su obje strane podjednako krive, i SDA zbog podnošenja ovakve inicijative, ali i Milorad Dodik zbog svoje retorike.

Ivancov je rekao da poštuje sve političke stranke i lidere u BiH.

 

Iz Ambasade Ruske Federacije u BiH ranije je saopšteno da je predloženo partnerima iz Upravnog odbora PIK-a zakazivanje vanredne sjednice zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime Republike Srpske.

 

Ambasada Ruske Federacije izrazila je zabrinutost zbog namjere SDA da dovede u pitanje dejtonsko ime jednog od entiteta BiH i upozorila da ovakve inicijative ugrožavaju proces nacionalnog pomirenja sa teško predviđenim posljedicama.

 

– Smatramo takve izjave opasnim pokušajem revizije mirovnog sporazuma, što podriva stabilnost u zemlji, te komplikuje formiranje institucija na svim nivoima – rečeno je u ruskoj Ambasadi.

 

SDA je ranije saopštila da će putem svojih predstavnika u institucijama BiH pokrenuti pravnu proceduru pred Ustavnim sudom BiH radi preispitivanja naziva Republika Srpska.

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *