Han: Ubrzati sprovođenje potrebnih mjera i reformi

Politika

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pozdravio je zajednički dogovor članova Predsjedništva BiH da unaprijede EU perspektivu BiH kao strateški cilj zemlje, u skladu sa težnjama građana BiH, te poručio da je ključno formiranje svih nivoa vlasti na osnovu oktobarskih izbora prošle godine.

 

Han je članove Predsjedništva BiH – predsjedavajućeg Milorada Dodika, te Šefika Džaferovića i Željka Komšića pozvao da iskoriste ovaj konzensus kao političku osnovu za ubrzanje sprovođenja potrebnih mjera i reformi.

 

On je naglasio da su zemlji u ovom trenutku potrebne konkretne i opipljive reforme, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

 

“Retorika podjela ili bilo kakve inicijative koje ometaju put zemlje ka EU moraju se izbjegavati. U ovom kontekstu, ključno je formiranje svih nivoa vlasti na osnovu izbora u oktobru 2018. godine”, rekao je Han.

 

Sastanak, kojem je prisustvovao i predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predstavljao je i priliku da se razgovara o Mišljenju Evropske komisije koje se tiče BiH.

 

Han je pozvao Predsjedništvo BiH da što prije budu dostavljeni usklađeni i interno usaglašeni odgovori na 656 dodatnih pitanja. Međutim, prosljeđivanje ovih odgovora EU neće značiti i automatsko dodjeljivanje statusa kandidata BiH, ističe se u saopštenju.

 

Mišljenje komisije će služiti kao sveobuhvatna mapa puta za opsežne reforme koje treba hitno usvojiti i sprovoditi, posebno u oblastima vladavine prava i osnovnih prava gdje postoje jasni nedostaci na svim nivoima.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *