Dodik i Vučić: Gradnja autoputa prema RS počinje u junu

Politika

Radovi na izgradnji autoputa Beograd – Bjeljina, preko Kuzmina, trebalo bi da budu otvoreni sredinom juna ili do kraja tog mjeseca, najavio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije sastanka sa predjsedavajućim Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, sa kojim je, kaže, razgovarao o infrastrukturnim projektima.

 

“Zajedno ćemo da otvorimo radove tokom kasnog proleća ili ranog leta na izgradnji autoputa kojim ćemo spojiti Bjeljinu preko Kuzmina sa autoputem Beograd Zagreb i tako ćemo imati autoput Beograd – Bjeljina”, rekao je Vučić.

 

Dodao je da će BiH raditi dalje autoput prema Brčkom i Doboju i dalje već imaju autoput prema Banjaluci.

 

“Nadam se da će BiH produžiti taj autoput dalje od Brčkog do Tuzle i Sarajeva, ako je to putanja koju su izabrali”, rekao je Vučić.

 

Istakao je da je to veoma snažan podsticaj odnosa Srbije i Republike Srpske za bližu saradnju ljudi i promet robe i usluga, kao i da je to od velikog ekonomskog značaja.

 

Prema njegovim riječima, do 1. juna Srbja će završiti projektnu dokumentaciju za taj dio i na tome se uveliko radi.

 

Vučić izrazio očekivanje da će sredinom juna ili do kraja juna zajedno sa Dodikom otvoriti radove na tom autoputu.

 

Dodao je Vučić da je Srbja preuzela na sebe da izgradi most preko Save, čija je vrijednsot oko 100 milona evra.

 

“Mi ćemo ga brzo izgraditi, to je deo poklona našem narodu u Srpskoj i BiH”, kazao je Vučić.

 

Vučić je rekao da je Dodika, takođe, upoznao sa svim onim što se dešava u Srbiji, a posebno u odnosima Beograda i Prištine, kada je riječ o ukidanju ili neukidanju takse koje je Priština uvela protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, kao i potencijalnom nastavku dijaloga.

 

Kaže da je od Dodika dobio sve neophodne informacije o Bosni i Hercegovini, kao i o Republici Srpskoj budući da je on srpski član Predsjedništva.

 

“Mi smo razgovarali o saradnji Srbije i RS. Mi tu saradnju ne prekidamo već je užurbano i ohrabrujuće brzo nastavljamo”, rekao je Vučić.

 

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH rekao je nakon sastanka da je zadovoljan činjenicom da se razvijaju nove faze u dogovorima koji su ranije vođeni sa Srbijom.

 

“Autoput kroz Bijeljinu preko Kuzmina je projekat o kojem smo govorili i ranije, a danas najavljujemo početak radova polovinom ove godine. Republika Srpska će uraditi sve da izgradnja dionice kroz Srpsku ide dobrom dinamikom”, naveo je Dodik.

 

Dodik je rekao i da nema opštine u RS u kojoj nije intervenisano sredstvima iz Srbije.

 

“Zahvaljujem se Vučiću što je osmislio ovakav način stimulacije u Republici Srpskoj kada je riječ o investicijama. To može da pokaže jednu najbolju moguću namjeru prema nama”, rekao je Dodik.

 

Srbija je nezaobilazan faktor u Republici Srpskoj i ona ima dobre namjere, rekao je Dodik navodeći da je Srbija spremna da ponudi podršku i u Federaciji, ali da se takva saradnja izbjegava.

 

Dodik je rekao da je u ime Predsjedništva BiH pozvao Aleksandra Vučića u posjetu BiH.

 

Govoreći o posjeti Predsjedništva BiH Briselu, Dodik je rekao da članovi Predsjeništva BiH imaju različit stav, pogotovo što se tiče Kosova, ali je njegov stav, kako kaže, da se prati stav Srbije.

 

“Veoma važno da se okupe svi važni faktori i ojačaju pregovaračku poziciju Srbije. Postoje ogromni pritisci, i unutrašnji i spoljni, kako bi se destabilizovala pregovaračka pozicija Srbije. Trebamo da se odmaknemo od dnevno-političkih pitanjima i posvetimo se važnom pitanju, a to je Kosovo”, rekao je Dodik.

 

Dodao je da vjeruje u energiju koju vidi kod pregovarača iz Srbije.

 

Agencije

 

Tagged

1 thought on “Dodik i Vučić: Gradnja autoputa prema RS počinje u junu

  1. Napravice ga isto kao i bolnicu Srbija. Bitno je izvuci pare a da li ce nesto i kada ce biti u funkciji uopste nije bitno. Samo mi nije jasno kako su se baja i politicki pobacaj vucic slizali tako da ona mala anica brnabic ni svojoj partnerki onoj doktorici toliko ne podilazi. O lizanju da i ne govorim

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *