Evropski parlament usvojio Rezoluciju o BiH

Politika

Evropski parlament je sa 468 glasova za, 123 protiv i 83 uzdržana glasa usvojio Rezoluciju o BiH u kojoj se konstatuje zastoj na evropskom putu i izostanak refromi u ključim oblastima od vladavine prava do ekonomje.

 

U tekstu usvojene Rezolucije Evropski parlament naglašava da je u BiH 2018. godne načinjeno ”malo progresa” u evrointegracionom procesu BiH.

 

Dodaje se da su izostale reforme u oblasti vladavine prava, osnovnih prava, javne administracije i ekonomije. Evropski poslanici posebno su ukazali na probleme u funkcionisanju zemlje, etničke i političke podjele u BiH, nedostatak kompromisa, široko rasporostranjenu korupciju i neriješene problem u oblasti pravosuđa i slobode izražavanja i medija.

 

– Daleko smo od konkretnih rezultata, ali nam je zajednički interes da poguramo BiH ne samo u pravcu EU već i u pravcu poboljšanja uslova života ljudi u zemlji – izjavio je povodom usvajanja Rezolucije komesar Johanes Han.

 

– U Evropskom parlamentu ne isključuju mogućnost da BiH do kraja 2019. godine dobije status zemlje kandidata za članstvo u EU, ali i upozoravaju da se to mora još zaslužiti prvenstveno prelaskom sa obećanja bosanskohervegovačkih političkih lidera na konkretna na djela – ističe se u Rezoluciji.

 

Za početak od BiH se traži fromiranje vlasti na svim nivoima i početak rada na reformskim procesima u zemlji.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *