Dodik: Srbija faktor mira i stabilnosti

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da je Srbija najvažniji faktor mira i stabilnosti na Balkanu, što predsjednik te zemlje Aleksandar Vučić pokazuje svaki dan.

 

– Dan državnosti Srbije praznik je i u Republici Srpskoj. Obilježavajući ovaj praznik, svi iz političkog, javnog i privrednog života Republike Srpske okupili smo se da pokažemo snagu i jedinstvo koje imamo sa Srbijom – rekao je novinarima Dodik nakon svečanog prijema povodom obilježavanja Dana državnosti Srbije.

 

On je istakao da svi moraju biti okupljeni oko ideje mira i da Srbija u tom pogledu može služiti kao primjer.

 

– Želim da čestitam Srbiji Dan državnosti i poželim joj sve najbolje – dodao je Dodik.

 

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je zadovoljstvo što je prisustvovala obilježavanju Dana državnosti Srbije.

 

– U Banjaluci je ovo već postalo uobičajeno okupljanje, čime pokazujemo snagu naših veza, međusobno poštovanje i opredijeljenost da zajedno radimo i sarađujemo. Prisjećamo se svega što je važno u našoj istoriji i kako su stvarani temelji države, ustavnosti i na koji način treba da obilježimo nešto što je trebalo da donese slobodu – rekla je Cvijanovićeva.

 

Ona je istakla da Srbija za Republiku Srpsku predstavlja mnogo više od nekoga ko se može nazvati komšijom.

 

– Imamo bliske veze na svakom planu, političko razumijevanje i ekonomske veze, realizujemo različite projekte u oblasti infrastrukture, socijalne sfere i obrazovanja. Osim pravne veze, koja je utkana u Dejtonski sporazum, postoji nadogradnja koja predstavlja bliskost naroda sa dvije strane Drine i opredijeljeni smo da odnosi jačaju u budućnosti, a značajno je što naši različiti nivoi vlasti imaju dobru saradnju – kaže Cvijanovićeva.

 

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić ocijenio je da su odnosi Srbije i Srpske odlični.

 

– Srbija je u posljednjih nekoliko godina uložila 22 miliona evra u realizaciju različitih projekata u Republici Srpskoj. Vjerujem da će ovaj trend biti nastavljen i naš osnovni cilj mora biti mir i stabilnost – poručio je Nikolić.

 

Svečanosti su prisustvovali i predsjednik Narodne skupštine Srpske Nedeljko Čubrilović, premijer Srpske Radovan Višković, predstavnici vjerskih zajednica, te zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Republike Srpske i BiH.

 

Svečani prijem organizovao je generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić.

 

U Srbiji će sutra biti proslavljen Dan državnosti u znak sjećanja na Sretenje 1804. godine kada je u Prvom srpskom ustanku počelo oslobađanje od Turaka, te na isti datum iz 1835. godine kada je donesen prvi moderni ustav Srbije – Sretenjski ustav.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *