Lokalni izbori u šest opština BiH

Politika

Danas se u BiH održavaju prijevremeni izbori za načelnike Trebinja, Doboja, Ribnika, Bosanskog Grahova, Drvara i Petrovca.

 

Sva birališta su otvorena po planu, a u Doboju Evidentirani pritisci na predstavnike biračkih odbora u Doboju.

 

Predsjednik Gradske izborne komisije Doboj Nenad Paleksić rekao je da su jutros na pojedinim biračkim mjestima evidentirani pritisci posmatrača i predstavnika SDS-a na članove i predsjednike biračkih odbora.

 

“Od šest časova na pojedinim biračkim mjestima pojavili su se posmatrači iz SDS-a koji su počeli da vrše pritisak na članove i predsjednike biračkih odbora, a predstavnici SDS-a dolazili su čak i u Gradsku izbornu komisiju. Oni su na pojedinim biračkim mjestima pravili problem, jer ne znaju ko su im posmatrači. Očigledno je da je zbrka nastala zbog toga”, rekao je Paleksić novinarima.

 

U Doboju su jutros u sedam časova otvorena sva biračka mjesta za glasanje na prijevremenim izborima za gradonačelnika na kojima građani biraju između osam kandidata.

 

Građani će gradonačelnika birati između šest nezavisnih kandidata – Igora Jovanovića, Borisa Jerinića, Slađana Starčevića, Vladimira Markovića, Gorana Simića i Milovana Dujakovića, te kandidata SDS-a Nebojše Šainovića i političkog subjekta Spas nezavisnih lista Doboj Slobodana Devića.

 

U Trebinju pravo glasa na prijevremenim izborima ima 30.537 birača koji biraju između dva kandidata – Mirka Ćurića iz SNSD-a koga je podržalo još devet političkih stranaka i Saše Borjana ispred koalicije “Trebinje zaslužuje bolje”

 

Gradska izborna komisija formirala je i sedam mobilnih timova koji će obilaziti oko 220 starih, bolesnih i osoba sa invaliditetom, kao i one smještene u Domu penzionera i Kazneno-popravnom zavodu.

 

Tokom izbornog dana na biralištima će biti više od 250 akreditovanih posmatrača, te međunarodni posmatrači.

 

U Ribniku ima 6.270 registrovanih birača koji će se moći izjasniti na 16 redovnih biračkih mjesta i jednom za nepotvrđene glasačke listiće”, rekla je Savićeva.

 

Prijevremeni izbori za načelnika opštine Ribnik se održavaju jer su prije tri mjeseca građani na referendumu opozvali tadašnjeg načelnika Radenka Banjca.

 

U Drvaru je za prijevremene izbore za načelnika opštine registrovano 6.816 glasača koji biraju između dva kandidata – Dušice Runić (SNSD) i nezavisnog kadidata Darka Kajteza.

 

Predsjednik OIK-a Drvar Nena Bosnić rekla je da će građani moći da glasaju na 16 redovnih i jednom biračkom mjestom za glasanje na nepotvrđenim listićima, a postoje i tri mobilna tima.

 

U Bosanskom Grahovu je registrovan 2.941 glasač koji biraju između dva kandidata – Uroša Makić (SNSD) i nezavisnog kandidata Milorada Gligića.

 

Predsjednik OIK-a Bosansko Grahovo Dragiša Kovačević rekao je da će građani moći da glasaju na šest biračkih mjesta, dva pridružena mjesta i putem jednog mobilnog tima.

 

U Bosanskom Petrovcu registrovano je 6.664 glasača, koji biraju između šest kandidata Emine Mešić (SNSD), Ermina Hajdera (SDP), Senade Mehdin (SDA), Rusmira Mujadžića (DF), te dva nezavisna kandidat Branka Despota i Dejana Prošića.

 

Član OIK-a Bosanski Petrovac Dragana Manojlović rekla je da će građani glasati na 17 biračkih mjesta, putem tri mobilna tima i na jednom biračkom mjestom za glasanje na nepotvrđenim listićima.

 

Prijevremeni izbori u opštinama Bosanski Petrovac, Drvar i Bosansko Grahovo se održavaju jer su dosadašnji načelnici zbog preuzimanja funkcija u skupštinama kantona podnijeli ostavke.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *