Dogovoren novi susret Dodika, Čovića i Izetbegovića

Politika

Lideri SDA, SNSD-a i HDZ-a BiH, Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović razgovarali su danas u zgradi Predsjedništva BiH u Sarajevu. Tema razgovora bilo je formiranje vlasti.

 

Milorad Dodik rekao je da se radilo o neformalnom sastanku, na kojem nije bilo konkretnog dogovora.

 

– Mi iz SNSD-a smatramo da smo nezaobilazan faktor s obzirom na kapacitet koji imamo. Koliko vidim, nema protivljenja da predsjedavajući Savjeta ministara bude Srbin i da to bude ono ime koje smo ranije spominjali. Što se tiče gospodina Izetbegovića, on i dalje pokušava riješiti neka druga pitanja. Ja mislim da govorimo o zloupotrebama jer su vlasti koje dolaze posljednjih mjeseci u institucije BiH zaposlile više od 400 ljudi. Mislim da je to zloupotreba i da se tim pitanjem moramo baviti. Smatram da smo Savjet ministara mogli imati prije Nove godine jer smo tada imenovali predsjedništvo Predstavničkog doma i da postoji većina – rekao je Dodik. I on je istakao da su se dogovorili da opet održe sastanak, piše Avaz.

 

– Zaključci današnjeg sastanka su da nastavimo dalje razgovarati. Mislimo da zajedno moramo tražiti način kako što prije uspostaviti Savjeta ministara – rekao je Čović u izjavi novinarima nakon sastanka.

Naveo je kako je optimističan, te da ne vidi nijednog razloga da “mi između sebe prolongiramo donošenje odluke kako bi se imenovao mandatar”.

 

– Čini mi se da ćemo u narednih par dana ponovo sjesti, a ja vjerujem moguće i okončati ovaj razgovor – dodao je Čović.

 

Na novinarsko pitanje je li bilo razgovora o raspodjeli resora, Čović je kazao da treba biti ozbiljan, te da se ide korak po korak.

 

– Vidjećemo koji su to resori, različite su želje. Ja mislim da već naredni sastanak, ako dogovorimo da ubrzano idemo, tad ćemo morati imati i resore, a onda i imena – dodao je Čović, pišu Vijesti.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *