Dodik: BiH nesposobna da odbrani svoj prostor, RS ostaje vojno neutralna

Politika

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je danas da se BiH pokazala nesposobnom da odbrani svoj prostor od migranata, a povodom izjave šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu članice NATO, rekao je da će stav RS ostati vojna neutralnost “svidjelo se to nekom ili ne”.

 

Obraćajući se novinarima u istočnom Sarajevu, Dodik je rekao da je bilo mnogo propusta u vezi sa migrantima, da se BiH pokazala nesposobna da brani svoj prostor i da sada postoje otvoreni problemi na koje treba reagovati.

 

Dodik je naglasio da su bila bezuspješna ranija upozoravanja i da potpuno neodgovorna struktura na nivou BiH ne može da riješi nijedan problem, prenijele su Nezavisne novine.

 

– Činjenica da nije formirana vlast i da oni koji treba da odu sa funkcija nisu motivisani da vrše svoje obaveze govori koliko je to široko za različite moguće negativne posljedice sa kojima ćemo morati da se suočimo – rekao je Dodik.

 

On je dodao da je svjestan toga da ima migranata i u drugim zemljama, ali je rekao da u BiH svaki njihov priliv izaziva dramatične političke procese koji mogu da ugroze unutrašnju i političku stabilnost.

 

Dodik je rekao da BiH ima tu “nesreću” što se graniči sa EU, koja, kako je naveo, “uzima ono što njoj treba, a u BiH vraća ono što je nekvalitetno”.

 

– Još nam pošalju para da bi se nešto napravilo, a onda nam kažu da moramo da ćutimo i budemo time zadovoljni. I oni su, u međuvremenu, otvorili taj problem, a onda neki u EU govore da u zemljama u dodiru treba napraviti kampove za migrante i da će EU plaćati. Niti su nam potrebne njihove pare, niti kampovi za migrante. Neka ih uzmu kod sebe i neka to rješavaju. Kada već imaju pare neka onda sami odrede kampove – poručio je Dodik.

 

On je dodao da postoji komunikacija sa Srbijom i Crnom Gorom, ali je da se treba suočiti sa realnošcu jer i oni pokušavaju da što prije dislociraju migrante koji idu kroz njihovu zemlju.

 

Na pitanje novinara u Istočnom Sarajevu da prokomentariše tvrdnju ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova da Zapad vrši pritisak na zemlje Balkana da postanu clanice NATO, Dodik je rekao da se stalno insistira na tome, a da je samo insistiranje naravno i pritisak jer se ne uvažavaju stavovi.

 

On je naglasio da će stav Republike Srpske definitivno ostati vojna neutralnost, “svidjelo se to nekome ili ne”.

 

– Mi svaki dan dobijamo poruke kao da to ništa ne važi, kao da o tom pitanju nismo postigli konsenzus. U Republici Srpskoj je oko koncepta vojne neutralnosti ujedinjena i vlast i opozicija, tu nema disonantnih tonova – rekao je Dodik.

 

On je dodao da, međutim, to neki ne uvažavaju, bez obzira koliko Republika Srpska govorila da sprovodi politiku vojne neutralnosti.

 

Govoreći o odgovorima na pitanja iz Upitnika Evropske komisije, Dodik je rekao da je obavješten da će do petka, 22. februara, biti utvrđeni odgovori na svim nivoima vlasti u BiH i da bi već tada mogli da budu upućeni u Brisel.

 

On je napomenuo da je Republika Srpska u tom pogledu ispunila svoje obaveze.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *