BiH zbog neodgovorne vlasti daleko od EU

Politika

Vlasti Bosne i Hercegovine bi prema najavi predsjedavajućeg Predsjedništva Milorada Dodika trebale do danas dostaviti odgovore na dodatna pitanja Evropske komisije koji su u BiH stigli još polovinom prošle godine.

 

Odgovori koji su trebali Briselu biti vraćeni do početka oktobra 2018. godine su trebali omogućiti izradu mišljenja Evropske komisije i dovesti do dobijanja kandidatskog statusa za BiH.

 

Zbog neodgovornosti vlasti niko, pa ni Evropska komisija ne može reći kad će BiH dobiti kandidatski status, a to je za N1 potvrdila i portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

 

– Evropska komisija se nada što skorijem prijemu odgovora na naša dodatna pitanja od vlasti BiH za pripremu Mišljenja na aplikaciju BiH za članstvo u Evropskoj uniji. U ovom trenutku bez da smo vidjeli i analizirali sadržinu odgovora Bosne i Hercegovine na naša dodatna pitanja ne želimo spekulisati o konkretnom datumu objave Mišljenja – navela je Kocijančić.

 

Podsjetimo, juče je u izjavi za N1 Jozo Radoš rekao kako BiH ne može uskoro očekivati kandidatski status od Unije, ali da se isto tako ne treba nadati ni posebno povlaštenom statusu.

 

Veliku prepreku narednim koracima BiH mogla bi predstavljati činjenica da se za dodjelu kandidatskog statusa traži jednoglasna odluka Evropskog vijeća odnosno svih šefova država i vlada 27 zemalja članica.

 

– Buduće mišljenje, ali i prateći analitički izvještaj, će dati cjelovitu mapu puta za reforme, uključujući institucionalne i funkcionalne reforme, fundamentalna prava i reforme javne uprave koje vlasti u BiH moraju učiniti kako bi napravili napredak na putu evropskih integracija zemlje. Bazirano na Mišljenju Komisije i njegovim zaključcima, zemlje članice Evropske unije će odlučiti, jednoglasno, o narednim koracima BiH na evropskom putu – ističe Kocijančić.

 

Dodatna otežavajuća okolnost za BiH bi mogli biti i dodatni uslovi koji bi došli uz kandidatski status, a koje su u jednom ili drugom obliku u posljednjih nekoliko dana zatražili visoki predstavnik Valentin Incko i rumunski ministar za Evropu George Ciamba.

 

Rumunski ministar je posebno istakao implementaciju presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić-Finci”, dok je visoki predstavnik Valentin Inzko kazao kako se on zalaže za model “rani kandidatski status, kasno članstvo u EU”, što bi značilo da bi put BiH prema punopravnom članstvu u Uniji bio dodatno usporen.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *