Stevandić opleo po Incku: Ti si okupacioni upravnik koji uništava sve hrišćansko!

Politika

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku za BiH Valentinu Incku u kojem je naveo da već više godina otkako obavlja aktuelnu funkciju nema nepristrasan i izbalansiran stav prema entitetima i narodima u BiH.

“Objektivna analiza vaših javnih nastupa samo u zadnju godinu dana jasno ukazuje da se, nažalost, prema Republici Srpskoj odnosite izrazito negativno bez objektivnih razloga ili povoda. Bez želje da Vas uvrijedim, a apelujući da sami uradite navedenu analizu, moram Vam reći da je u Republici Srpskoj percepcija da se ponašate kao okupacioni upravnik čije metode isključuju razgovore i usaglašavanje a forsiraju dezavuisanje, prijetnje i ucjene prema Republici Srpskoj, odnosno Srbima kao konstututivnom i ravnopravnom narodu u BiH”, istakao je Stevandić.

On je u pismu naveo da Incko nije primjetio da u Republici Srpskoj, prema zvaničnim izvještajima, ima najmanji broj incidenata sa pozicije izazivanja nacionalne i vjerske mržnje i da je taj procenat ispod evropskog.

“Takođe, niste ni jednom obratili pažnju na islamske ekstremističke i slične organizacije i njihove poteze i djelovanje koje je uglavnom usmjereno protiv hrišćanskog i drugog demokratski i evropski orijentisanog stanovništva. Vaše ćutanje o toj najvećoj bezbjednosnoj prijetnji miru i stabilnosti je više nego upadljivo”, konstatovao je Stevandić.

On je naveo da je povod ovog pisma progresija Inckovog negativnog stava prema Republici Srpskoj oličena u hajci na pravo na referendum čija posljedica može biti i skorašnje paljenje pravoslavne crkve u Sarajevu, ali i mnogi raniji incidenti, čiji počinioci mogu pomisliti da je svaki potez protiv srpskog naroda opravdan jer korespondira sa horskom satanizacijom u kojoj se, kako je istako, nažalost, Inckov glas dobro raspoznaje.

“Kako god Vi razumjeli moje obraćanje, ono je zasnovano na dobrim namjerama i objektivnoj analizi vaših dostupnih izjava, ali i na osjećaju svih nas u Republici Srpskoj da ste postali promoter stavova Bakira Izetbegovića s ciljem skrnavljenja i uništavanja Republike Srpske. To je, nažalost, potpuno suprotno demokratskim i evropskim vrijednostima a i odredbama Povelje UN i Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, gdje je demokratsko izjašnjavanje ugaoni kamen prava svakog pojedinca i naroda”, pojasnio je Stevandić.

On je istakao da “istorijsko pamćenje srpskog naroda na ovim prostorima prepoznaje satanizaciju i pripremu lomače, jer smo to dobro osjetili u prethodna dva svjetska rata, a zbog čega smo i stvorili Republiku Srpsku kao zaštitu od namjera i težnji za našim uništenjem koje više nisu ni prikrivene”.

“Bilo bi lijepo da pokažete uvažavanje i poštovanje Republike Srpske, njenih građana i institucija, što bi bio doprinos mirnom i stabilnom životu u BiH.

Uvažavajući interese svih naroda i građana u Republici Srpskoj i BiH, smatram da naša borba za ravnopravnost srpskog naroda korištenjem ustavom zagarantovanog prava na referendum kao osnovnog demokratskog i civilizacijskog principa nikoga dobronamjernog ne ugrožava”, poručio je Stevandić u pismu Incku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *