Čubrilović: Za izmjene Ustava potrebna saglasnost vladajućih partija i opozicije

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ocijenio je povodom obilježavanja 27 godina od usvajanja prvog Ustava Srpske, da je to bio hrabar i vizionarski korak srpskih poslanika u tadašnjoj Skupštini SR BiH, te da bi uz visok stepen saglasnosti vladajućih partija i opozicije, trebalo pristupiti njegovim izmjenama.

 

Čubrilović je istakao da je za ulazak u ustavne promjene potrebna šira saglasnost političkih partija.

 

– Ustav nije nešto što se često i sa malim razlozima mijenja. Ako se postigne visok stepen saglasnosti i u redovima opozicije i pozicije, trebalo bi tome pristupiti – rekao je Čubrilović za današnji “Glas Srpske”.

 

Čubrilović smatra i da u sadašnjem stanju nema nikakvih problema da se tome pristupi te naglasio da su političke stranke sa sjedištem u Republici Srpskoj potpuno svjesne te situacije i spremne da to urade, što je i obaveza nakon članstva BiH u Savjetu Evrope.

 

On je podsjetio da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda od 2012. godine blokira donošenje 29 amandmana na Ustav, među kojima je onaj kojim glavni grad nije Sarajevo, nego Banjaluka, te amandman kojim se ukida smrtna kazna.

 

– Tu je još i amandman kojim se zabranjuje diskriminacija, kojim se garantuje pravo na slobodu i bezbjednost ličnosti, obezbjeđuje pravo na pravično suđenje i tako dalje. Duže vrijeme je prisutna obaveza da smrtna kazna bude izbrisana iz Ustava, a Banjaluka je de fakto glavni grad, iako u Ustavu piše nešto drugo. To su svakako razlozi zbog kojih treba da dođe do promjene Ustava, ali ponavljam da je za to potrebna politička saglasnost u velikom stepenu – rekao je Čubrilović.

 

On je dodao da su donošnjem Ustava Republike Srpske 28. februara 1992. godine udareni temelji Srpske jer je Ustav uspostavio i potvrdio Republiku Srpsku u kojoj su građani ravnopravni i slobodni.

 

– Uloga Narodne skupštine u osnivanju Republike Stpske bila je ključna i odlučujuća. Od donošenja Deklaracije o proglašenju Republike srpskog naroda u BiH, pa sve do izbora i konstituisanja organa i institucija, ustanovljenih prvim Ustavom, obavljala je funkcije svih državnih organa u Republici, Skupština se od tada do danas, stalno bori za očuvanje Srpske, a tako će biti i u budućnnosti – rekao je Čubrilović.

 

Prema njegovim riječima, Ustav je neophodno stalno čuvati, jer je konstantno izložen napadima, te pokušajima potpunih i suštinskih izmjena.

 

– Prvi Ustav je preživio i intervencije visokih predstavnika koji su često na Ustav djelovali nametnutim amandmanima. Iako su mimo političke volje Republike Srpske intervenisali u izmjenama našeg najvišeg pravnog akta, time su uradili i nešto drugo – priznali su kontinuitet Ustava od 1992. godine do danas, a time i postojanje Republike Srpske prije potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, o čemu stalno imamo sporenja kada dođe 9. januar i obilježavanje Dana Republike Srpske – naveo je on.

 

Čubrilović je dodao da je Ustav mijenjan i dopunjavan 17 puta i da je doneseno više od 120 amandmana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *