Izetbegović, Dodik i Čović o formiranju vlasti i NATO putu BiH

Politika

Lideri Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Bakir Izetbegović, Milorad Dodik i Dragan Čović započeli su sastanak na kojem će biti govora o formiranju državne vlasti.

 

Izetbegović, Dodik i Čović sastali su se u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a domaćin sastanka je Izetbegović koji je ujedno i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

 

Ključna tema razgovora biće formiranje novog saziva Savjeta ministara BiH, ali i naredni koraci bh. vlasti vezani za NATO integracije naše zemlje. Od ranije je poznato da će SNSD predložiti bivšeg ministra finansija entiteta RS Zorana Tegeltiju za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

 

Kamen spoticanja je dalja integracija BiH u NATO s obzirom na to da SNSD i dalje otvoreno poručuje kako će kršiti zakon kada je riječ o ključnom sigurnosnom prioritetu naše zemlje.

 

Naime, Zakon o odbrani BiH jasno navodi da će “Parlamentarna skupština BiH, Savjet ministara BiH, Predsjedništvo BiH te svi subjekti odbrane u okviru vlastite ustavne i zakonske nadležnosti sprovesti potrebne aktivnosti za prijem BiH u članstvo u NATO-u”.

 

Uprkos jasnoj zakonskoj formulaciji SNSD i dalje insistira na tome da u potpunosti blokira NATO put BiH otvoreno poručujući kako neće podržati Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018.-2019. godine, a čije je usvajanje uslov za aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP) BiH u NATO.

 

Na drugoj strani, SDA zajedno sa članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem odbija dati saglasnost za imenovanje Tegeltije sve dok se ne otkoči NATO put naše zemlje, odnosno dok se ne usvoji Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH.

 

Dok se pobjedničke političke stranke dogovoraju o formiranju vlasti već mjesecima, Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ne održava sjednice. Posljednje sjednica (i to konstituirajuća) ovog organa zakonodavne vlasti održana je u decembru. Do danas državni parlamentarci, uprkos tome što primaju enormno visoke plate, nisu uspjeli čak ni oformiti radna tijela, odnosno komisije.

 

klix.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *