Višković: Pritišće me jak lobi zbog Zakona o igrama na sreću

Politika

U toku je burna rasprava u parlamentu Srpske nakon što je na dnevni red Narodne skupštine RS jutros po hitnom postupku stavljen Prijedlog Zakona o igrama na sreću.

 

Na ovaj prijedlog zakona oštro su reagovali poslanici opozicije navodeći da ranije nisu imali priliku da vide tekst zakona, niti su znali za njega. S druge strane premijer RS Radovan Višković tvrdi da se prijedlog ovog zakona ne sviđa pojedinim lobijima. On tvrdi da “jaki lobiji, i to iz regiona, vrše pritisak na njega zbog najave donošenja Zakona o igrama na sreću u RS, jer žele da se on ne usvoji”.

 

Višković pojašnjava da se to desilo prije nekoliko dana, kada je bila zajednička sjednica Vlada RS i Srbije.

 

– Jurili su me lobisti po Beogradu u vezi ovog zakona, ali me nisu izjurili – tvrdi Višković. On ističe da budžet RS trpi ogromne štete zbog sadašnjeg Zakona o igrama na sreću.

 

– Predviđamo da sa novim zakonom možemo u ovoj godini udvostručiti prihod u budžetu u odnosu na planirani, a planirano je 26 do 27 miliona KM – kazao je Višković.

 

On tvrdi da ima informacije da su lobiji pisali amandmane klubovima poslanika u NSRS, ministarstvima i drugima. Premijer je pred poslanicima u NSRS istakao da je ovo jedan od možda ključnih zakona za RS.

 

– To je porok. Zovu me ljudi i daju infomacije da u sredinama u kojima se izuzetno teško živi, u kladionicama vrte hiljade maraka dnevno – rekao je Višković. On je podsjetio da je prethodnih dana u RS bila vidljiva jaka kampanja Agencije legalnih priređivača igara na sreću (ALPIS) koji su oštro kritikovali ovaj zakon.

 

Višković ističe da niko u regionu nema tako liberalan Zakon o igrama na sreću, kao RS. Najavio je na kraju svog izlaganja da će ovaj prijedlog zakona biti pomjeren za raspravu do utorka, ali da ostaje na dnevnom redu. On je istakao da će se porez ubuduće plaćati na promet, umjesto paušala, kao do sada.

 

Višković je za kraj poručio da nije siguran da lobiji neće nadglasati skupštinu i Vladu RS.

 

S druge strane poslanik SDS Nedeljko Glamočak tvrdi da se opoziciji podmeće ovaj zakon jer nisu imali prilike da ga ranije vide.

 

– Klubovi nisu dobili na vrijeme ovaj zakon. Molim premijera da nas upozna ko je vršio pritisak na njega i zašto se ovaj zakon usvaja po hitnom postupku. Ono što vidim jeste da se potajno ubacuje ovaj prijedlog zakona po hitnom postupku – tvrdi Glamočak. Na prijedlog zakona je burno reagovao i poslanik SDS Miladin Stanić koji tvrdi da je Klub poslanika SNSD imao priliku da raspravlja o navedenom prijedlogu zakona prije nego je to uopšte došlo do poslanika SDS.

 

Poslanik PDP Draško Stanivuković je upitao “kome se to toliko žuri u kladionicu kada se ovaj zakon usvaja po hitnom postupku”, kada se zna da je aktuelni Zakon o igrama na sreću na snazi već sedam godina.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *