Vigemark: Ubrzati evropski put BiH

Politika

Lars Gunar Vigemark, specijalni izvještač EU za BiH izjavio je da je današnji sastanak sa članovima kolegija Doma naroda BiH održan kako bi naglasili važnost ubrzanja evropskog puta i dodao da nažalost raniji saziv nije pratio dinamiku.

 

“Za značajnije iskorake na evropskom putu biće potrebno usvojiti cijeli niz zakona, dvije konkretne teme su usaglašavanje poslovnika kojim se omogućuje rad parlamentaraca BiH i parlamentaraca evropskog parlamenta”, istako je Vigemark.

 

“Iskoristio sam priliku da se ovo pitanje konačno riješi jer to će biti istaknuto u sljedećem mišljenju Evropske komisije, naglasio je Vigemark i doado da je druga tema nastavak provođenja socioekomomskih reformi.

 

“Ostaje potreba da se nastavi sa provedbom reformi koje omogućavaju nova radna mjesta, smanjenje javne uprave i rješavanje pitanja korupcije”, rekao je Vigemark.

 

Na pitanje kako ocjenjuje dosadašnji tok formiranja vlasti, Vigemark kaže da se nada da će vlast biti formirana što prije jer to je jasno istaknuto u posjeti članova Predsjedništva BIH Briselu.

 

Kazao je da je potrebno da se u BiH formira i izvršna vlast jer ova u tehničkom mandatu nije u potpunosti legitimna, te da se postavlja i pitanje kome onda dostaviti mišljenje komisije.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *