Gordana Tadić pokrenula odmazdu protiv sigurnosnih agencija

Politika

Motivi za odmazdu Tužilaštva BiH prema sigurnosnim agencijama, o kojoj je govorio Mektić, mogli bi se pronaći u vezama čelnika te pravosudne institucije sa akterima obavještajne afere

 

Nepuna 24 sata nakon što je u javnosti odjeknula afera o aktivnostima hrvatskih obavještajaca na vrbovanju selefija s ciljem diskreditiranja Bosne i Hercegovine i označavanja naše zemlje kao terorističkog uporišta, Tužilaštvo BiH je od Ministarstva sigurnosti BiH zatražilo dostavljanje diploma svih rukovodećih službenika u tom ministarstvu, ali i u sigurnosnim agencijama u BiH.

 

U Tužilaštvu šutnja

 

Zatraženo je dostavljanje diploma od oko 50 rukovodećih službenika. Slični zahtjevi, potvrđeno nam je, nisu stigli u druga ministarstva i državne institucije. Da li su ili barem planiraju slične zahtjeve poslati na adresu drugih državnih ministarstava, upitali smo Tužilaštvo BiH, ali je odgovor izostao.

 

Zahtjev Tužilaštva BiH je, smatra ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, pokušaj odmazde te pravosudne institucije prema sigurnosnim agencijama.

 

– Nećete na takav način disciplinirati sigurnosni sektor. Sada mogu reći da je ovo veliki problem u BiH. Sigurnosni sektor nema povjerenja u ovo Tužilaštvo i u glavnu tužiteljicu. To moraju znati i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV). Nemamo povjerenja, jer se trude samo da zaštite rodbinsko-prijateljske veze – kazao je Mektić nakon što je jutros u Tužilaštvu BiH dao izjavu povodom optužbi na račun hrvatskih obavještajaca i domaćih aktera umiješanih u aktuelnu aferu.

 

Ministar sigurnosti je, podsjetit ćemo, u srijedu Faktoru potvrdio da su bh. sigurnosne službe u posljednjih nekoliko godina došle do saznanja da hrvatski obavještajci rade na vrbovanju selefija te da je u to umiješan hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić, novinar RTRS-a Mato Đaković, dok portal Žurnal, a na osnovu informacija koje su im dali njihovi izvori, kao jednog od koordinatora tih aktivnosti izdvaja i zamjenika ministra sigurnosti BiH Miju Krešića (HDZBiH).

 

Motivi za odmazdu Tužilaštva BiH prema sigurnosnim agencijama, o kojoj je govorio Mektić, mogli bi se pronaći u vezama čelnika te pravosudne institucije sa akterima obavještajne afere.

 

Početkom ove godine, tačnije 23. januara, Gordana Tadić je, nakon dvije i po godine vršenja te dužnosti, imenovana za glavnu tužiteljicu Tužilaštva BiH. Zamjenik ministra sigurnosti i član Predsjedništva HDZ-a BiH Mijo Krešić, koji je označen kao jedan od koordinatora aktivnosti u vrbovanju selefija, blizak je rođak Gordane Tadić. Rođak glavne državne tužiteljice je i novinar RTRS-a Mato Đaković, koji je, piše Žurnal, bio spona u saradnji sa MUP-om RS-a.

 

– Ja sam na svoju rodicu ponosan i jako mi je drago što je gore – izjavio je Đaković jučer u razgovoru za Faktor.

 

Diplome i Oleg Čavka

 

Zanimljivo je i iznenadno interesovanje Tužilaštva BiH za vjerodostojnost diploma, potpuno suprotno od odnosa kojeg su imali nakon što im je SIPA dostavila informacije o krivotvorenju diploma u “režiji” obrazovnih ustanova koje su ranije u javnosti označene kao bliske HDZ-u BiH. Tužilaštvo je tada zabranilo SIPA-i provođenje daljih istražnih radnji, a nakon što je novinarka Žurnala od posrednika Senada Pehlivanovića kupila diplomu za samo 17 dana, Tužilaštvo je ispitivalo novinarku, ali ne i Pehlivanovića. Također je zanimljivo da oba predmeta, onaj u vezi s kupovinom diploma i ovaj posljednji sa hrvatskim obavještajcima, vodi tužilac Oleg Čavka, nekadašnja ličnost godine medija koji je, u trenutku u kojem su novinari sa drugih kontinenata prenosili vijest o aktuelnoj obavještajnoj aferi, svoje čitaoce obavještavao o tome kako je Dara Bubamara stigla “seksom do zvijezda i novca”. Treba podsjetiti i da je spomenuti Pehlivanović član političke opcije koja se “izborila za naklonost” medija u kojem je Čavka bio ličnost godine.

 

Vrijedi napomenuti i da je za vrijeme mandata Gordane Tadić na čelu Tužilaštva BiH Milorad Dodik amnestiran od odgovornosti za provođenje neustavnog referenduma, ali i za ulogu u aferi “Pavlović banka”. Istraga protiv policijskog komesara HNK Ilije Lasića, koji je naredio službenicima MUP-a da zaustave kolonu sa migrantima, nije provedena, dok Tužilaštvu BiH ni zatražena “međunarodna pravna pomoć” nije pomogla da procesuiraju člana Glavnog odbora SNSD-a Rajka Vasića zbog prijetnji Bošnjacima novim genocidom. Ovo je samo kratki presjek (ne)rada glavne državne tužiteljice, koja je, u trenutku u kojem državu potresa afera koja sugerira ugrožavanje njenog suvereniteta, odabrala da, kako je kazao Mektić, disciplinira sigurnosni sektor BiH.

 

Faktor

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *