Krišto: Nužna promjena Ustava BiH

Politika

Radnim zaključcima koji su doneseni završena je konferencija “Evropski ustav za Bosnu i Hercegovinu” na kojoj se protekla dva dana razgovaralo o usklađivanju Ustava BiH s pravnom stečevinom Evropske unije te presudama domaćih sudova i Međunarodnog suda za ljudska prava.

 

Predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istakla je da ni jedna zemlja nije postala članica Evropske unije, a da nije promijenila vlastiti Ustav.

 

“Mi danas imamo Ustav koji je dio Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini i taj Ustav zapravo nema ni demokratski legitimitet. Činjenica je da je to Ustav kojim su Hrvati, Bošnjaci i Srbi, kao i drugi građani koji žive u BiH, definirali državnu zajednicu, a iz stavova koje smo danas čuli te iz zaključaka koje smo donijeli, promjena Ustava je zapravo nužnost u Bosni i Hercegovini”, kazala je Krišto.

 

Dodala je da iz ostvarenja principa konstitutivnosti, na čemu prema njenim riječima počiva Ustav Bosne i Hercegovine, proizlazi to da sva tri naroda moraju imati potpuno jednaka prava koja im Ustav treba omogućiti.

 

“Ta jednaka prava prvenstveno se ogledaju u legitimnom predstavljanju političkih predstavnika na svim administrativno-političkim nivoima, a posebno u Predsjedništvu BiH i domovima naroda u Bosni i Hercegovini, naravno i u Vijeću naroda”, kazala je Krišto.

 

Profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru Mile Lasić kazao je kako će bez promjene Ustava i bez evropske budućnosti Bosna i Hercegovina ostati zemlja sukoba.

 

“Novim Ustavom mi bismo se prvo međusobno priznali kao konstitutivni narodi, što je jedinstvena poruka ovog skupa, a tamo gdje se oformljeni nacionalni identiteti međusobno ne priznaju konflikt je zagarantiran i nije rješiv”, istakao je Lasić.

 

Dodao je da se “narodi u Bosni i Hercegovini i u Ustavu, a pogotovo izvan njega, ponašaju kao zajednice preživljavanja, kao da su u neprestanom ratu nakon rata”.

 

“Izrazito sam skeptičan da je moguće pomaknuti se naprijed prije međunacionalnih dijaloga uz odustajanje od unutarnacionalnih monologa”, zaključio je Lasić.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *