Dodik zadovoljan sa prvih 100 dana rada Vlade RS

Politika

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je Vlada Republike Srpske za proteklih 100 dana učinila ozbiljan napor i da gotovo nema projekata u Srpskoj o kojima se ranije govorilo a da nisu urađeni, rade se ili je izvjesno da će biti urađeni.

 

– To je uloga i ove Vlade da u kontinuitetu nastavi sa svim važnim projektima u Republici Srpskoj, koja je uspjela da napravi 120 kilometara auto-puta, izgradi bolnice u Bijeljini i Istočnom Sarajevu, sada pravi bolnicu u Doboju i Nevesinju i rekonstruiše bolnice u Zvorniku i Gradiški, kao i niz drugih projekata – rekao je Dodik.

 

On je ocijenio da su ekonomska kretanja standardno dobra u Republici Srpskoj, s obzirom na obim biznisa u Srpskoj koja ima 1,1 milion stanovnika i ne može se, kako je naveo, porediti sa ekonomijom Njemačke koja ima 85 miliona ljudi.

 

– Sa stanovišta ovoga čime mi raspolažemo, mislim da je raspodjela i upotreba resursa u Republici Srpskoj bila najbolja moguća – istakao je Dodik.

 

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske formirana je veoma efikasno, odmah nakon izbora, uz najveću većinu ikada i sa dvotrećinskom podrškom, a nakon usvajanja budžeta krenula je u uređivanje svih važnih odnosa i projekata.

 

Na margini Poslovnog foruma menadžera u Bijeljini, gdje je došao nakon razgovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, Dodik je kao budući važan projekat o kojem je bilo riječi na sastanku u Beogradu naveo izgradnju auto-puta od Doboja prema Modriči, Vukosavlju, Brčkom i Bijeljini, do spajanja u Rači sa auto-putem koji će biti izgrađen u Srbiji.

 

– Prije godinu ili dvije, kada smo počeli o tome da pričamo, mnogi su rekli da je to predizborni štos, a sada vidimo da je realnost – rekao je Dodik.

 

On je kao još jedan važan infrastrukturni projekat naveo izgradnju gasovoda koji treba da omogući trajno snabdijevanje Republike Srpske kvalitetnim energentom.

 

– Oko toga se i na globalnom nivou vodi teška bitka, ko će distribuisati gas. Bilo bi potpuno luzerski ne razmišljati u smislu da i Republika Srpska napravi kvalitetnu konekciju na sistem gasa – istakao je Dodik.

 

Prema Dodikovim riječima, potrebno je da se Republika Srpska sada organizaciono mobiliše, usmjeri i posveti izgradnji gasovoda čija bi izgradnja do Banjaluke, prema preliminarnoj procjeni, koštala 400 miliona evra.

 

– To je ozbiljan novac, ali i ozbiljna razvojna šansa – zaključio je Dodik.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *