SDS optužio SNSD da je snimao građane dok su glasali na referendumu u Tesliću

Politika

Opštinski odbor SDS Teslić optužio je lokalni SNSD da su na nedavnom referendumu o opozovu načelnika Milana Miličevića narušili tajnost glasanja tako što su u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ postavili glasačka mjesta odmah ispod kamera za video nadzor.

 

– Glasači gradske mjesne zajednice Mala Usora u Tesliću 3. marta prilikom glasanja na referendumu iznenađeni su novinom da ovaj put glasačko mjesto nije bilo uređeno u jednoj od učionica škole, kao što je i inače praksa u svim ostalim školskim zgradama na području teslićke opštine, nego u holu osnovne škole. Ova neobična novina bila je zanimljiva i posmatračima SDS koji su primijetili da su paravani za glasanje okrenuti prema kamerama video nadzora ove škole. Takođe, još jednu neobičnost za nedjelju, to jest neradni dan, bila je da direktor i jedan od nastavnika škole na smjene borave u kancelariji direktora, gdje se nalaze monitori za video nadzor – saopštio je SDS Teslić.

 

Prema njihovim riječima, dotični su cijeli dan pratili kako pojedinačni građani glasaju na referendumu „što im na kraju nije puno pomoglo, jer i na ovom glasačkom mjestu, kao u preko 90 odsto drugih, Teslićani su ubjedljivo glasali protiv opoziva“.

 

– Pitanje za milion dolara, kao i za Republičku i Centralnu izbornu komisiju, pa i za poslanike u Parlamentarnoj skupštini BiH i Narodnoj skupštini Republike Srpske: Da li je na ovaj način lokalni SNSD u Tesliću, čija je komisija provodila referendum, čiji su predsjednik i svi članovi glasačkog odbora u O.Š. „Vuk Karadžić“ i čiji su i direktor i izvjesni nastavnik iste škole – prekršili Izborni zakon BiH i Republike Srpske, jer su nezakonito postavili glasačko mjesto i paravane za glasanje ispod video nadzora i ako nisu, može li bilo koji birački odbor na svakim sledećim izborima raditi isto kao i oni – pitaju u saopštenju.

 

SDS Teslić podsjeća da je u Parlamentarnoj skupštini BiH, prošle godine, upravo SNSD tijesnom većinom „sa svojim akciznim koalicionim partnerima iz HDZ i SDA“ odbacio prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH, prema kojem bi se na glasačkim mjestima uveli skeneri i video.

 

Kažu da je tada poslanica SNSD Dušanka Majkić izjavila da bi skeneri doveli do veće mogućnosti zloupotrebe rezultata, a video nadzor bi narušio tajnost glasanja.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *