Berton: Svi da se uzdrže od zapaljive retorike

Politika

Šef Misije OEBS-a u BiH Brus Berton pozvao je sve građane u zemlji i inostranstvu, a naročito političke i stranačke lidere, medije, zvaničnike lokalnih vlasti, vjerske lidere i aktiviste u lokalnim zajednicama da poštuju današnju presudu Radovanu Karadžiću i da se uzdrže od zapaljive retorike koja vodi ka podjelama.

 

Berton smatra da presuda Karadžiću predstavlja, kako kaže, još jedan ključni korak ka privođenju pravdi lica koja su najodgovornija za “genocid i druge najteže ratne zločine počinjene u BiH”.

 

“Utvrđivanje odgovornosti za počinjene zločine, čak i ovoliko godina nakon rata od ključne je važnosti za izgradnju trajnog mira u BiH, poštivanje vladavine prava i jačanje međunarodne sudske prakse”, mišljenja je Berton.

 

On je naglasio da, uporedo sa naporima Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), pravosudne institucije u BiH kontinuirano rade na ostvarenju tih ciljeva, te da su do danas pred domaćim sudovima procesuirane stotine počinilaca ratnih zločina, saopšteno je iz OEBS-a.

 

On je dodao da je tim institucijama potrebna podrška kako bi nastavile da rade na predmetima ratnih zločina na nezavisan i nepristrasan način, oslobođene od političkih napada ili pokušaja vršenja neprimjerenog uticaja, te da Misija OEBS-a u BiH nastavlja da pruža podršku pravosuđu BiH u naporima da dovede pred lice pravde one koji su odgovorni za najteže međunarodne zločine.

 

Prema njegovom mišljenju, samo zajedničkim ulaganjem svih u proces pomirenja može se postići stabilnost i bezbjednost u BiH.

 

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove u Hagu izrekao je danas prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću drugostepenu presudu kojom ga je osudio na kaznu doživotnog zatvora.

 

Drugostepena presuda izrečena je nakon što su razmotrene žalbe odbrane i tužilaštva na prvostepenu, kojom ga je 2016. godine Haški tribunal osudio na 40 godina zatvora.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *