Zvizdić očekuje kandidatski status BiH do kraja godine

Politika

Denis Zvizdić, predsjedavajići Savjeta ministara u tehničkom mandatu, povodom četiri godine rada aktuelnog saziva, govoreći o evropskim integracijama, kazao je da su realizovani svi zvanični uslovi sa evropske agende Bosne i Hercegovine, kao stvaranje pretpostavke za dobijanje kandidatskog statusa.

 

“BiH zaista s pravom, opravdano, na bazi rada i truda, na bazi realiziranih aktivnosti u procesu u kojem je Vijeće ministara BiH bilo ključni, pozitivni generator tih procesa, očekuje da do kraja ove godine dobije kandidatski status, naveo je Zvizdić.

 

Istakao je da sa velikim nestrpljenjem očekuje imenovanje novog mandatara i sastav Savjeta ministara.

 

“Imamo najveći rast turizma. Nalazimo se među 15 zemalja sa rastom turizma”, precizirao je Zvizdić.

 

Dodao je da je BiH omogućen izvoz svim poljoprivrednih proizvoda osim crvenog mesa u cijelu EU.

 

Dodao je da je regionalna saradnja bila dobra, te da je bilo različitih situacija, “mislim da bi bilo važno završiti pitanje granica sa Srbijom i Hrvatskom i mislim da bi to bila najbolja dobrosusjedska poruka”.

 

“Moramo nastaviti sa ozbiljnim reformama, ma koliko bolne bile i spore i nadamo se da će i budući saziv Vijeća ministara nastaviti ovakav put. Mislim da procesi pomirenja moraju biti jedan od baznih prioriteta, moramo zatvarati teme iz prošlosti i otvarati teme za bolju budućnost. Svi treba da radimo da se postigne bolji cilj. Zaista mislim da se mora pod hitno donijeti zakon o govoru mržnje.”, zaključio je Denis Zvizdić.

 

Mirko Šarović, ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra u tehničkom mandate, rekao je da su završili više međunarodnih sporazuma, jedan od njih je sporazum sa turskom koji je u Predsjedništvu i čeka usvajanje.

 

“Kada je počeo naš mandat mi u EU nismo mogli da izvozimo ništa, danas je preostalo samo da riješimo pitanje standarda crvenog mesa. Vjerujemo da će taj posljednji korak da se desi u 2019. godini, sve ostalo je završeno”, istakao je Šarović.

 

nezavisne.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *