Predsjedništvo BiH piše hrvatskom vrhu zbog odlaganja nuklearnog otpada

Politika

Predsjedništvo BiH zatražilo je od Hrvatske da lokaciju Trgovska gora, koja se nalazi u neposrednoj blizini granice sa BiH, izuzme kao mjesto predviđeno za odlaganje i skladištenje radioaktivnog i nuklearnog otpada te da na području svoje teritorije obezbijedi drugu adekvatnu lokaciju za te namjene, koja nije u blizini granice sa BiH.

 

Na današnjoj sjednici je zaključeno da će Milorad Dodik, kao predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputiti pismo predsjednici i premijeru Hrvatske, kako bi o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine obavijestio vlasti Hrvatske.

 

“Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (Milorad Dodik), u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine, uputiće pismo predsjednici (Kolinda Grabar Kitarović) i premijeru Republike Hrvatske (Andrej Plenković), kojim će ih obavijestiti o navedenom zahtjevu Bosne i Hercegovine”, ističe se u saopštenju Predsjedništva BiH.

 

Dalje se navodi da se zadužuje Ministarstvo inostranih poslova Bosne i Hercegovine da, putem diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine, informiše zemlje članice Evropske Unije i međunarodne organizacije koje se bave pitanjima zaštite životne sredine o navedenom pitanju i zahtjevu Bosne i Hercegovine.

 

“Predsjedništvo Bosne i Hercegovine će, u okviru svoje nadležnosti, po ovom pitanju, insistirati na punoj zaštiti svih prava koja Bosni i Hercegovini pripadaju po pravilima i normama međunarodnog prava”, zaključuje se u saopštenju Predsjedništva BiH.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *