Petković: Ustavni sud BiH mora da odbaci apelaciju o 9. januaru

Politika

„Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

 

To je član Zakona o Danu Republike Srpske koga osporava devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske, a Ustavni sud BiH njihovu apelacju razmatraće na sutrašnjoj sjednici u devet časova i 30 minuta, i to kao prvu tačku dnevnog reda.

 

Pojašnjenja radi, Ustavni sud je ranije osporio 9. januar kao Dan Republike Srpske u okviru Zakona o praznicima. Nakon provedenog referenduma građana, Narodna skupština je izbrisala taj datum iz Zakona o praznicima, a potom usvojila poseban Zakon o Danu RS u kome piše da se 9. januar proslavlja kao Dan Republike i to kao sekularni praznik. Međutim, Bošnjački političari se nisu pomirili ni s tim te od Ustavnog suda BiH traže da proglasi neustavnim i pomenuti član novog zakona.

 

Pravnici sa kojima smo razgovarali smatraju da je takav zahtjev neosnovan i da bi Ustavni sud BiH, u slučaju da ponovo ospori 9. januar, izazvao političku krizu u BiH koja bi bila neuporedivo dublja od one koja je dovela do prvog poslijeratnog referenduma u Republici Srpskoj.

 

Advokat i potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Milan Petković ubijeđen je da je Ustavni sud BiH imao osnova da odbaci novu apelaciju kao nezakonitu, jer se ne zna ko je uopšte njen podnosilac.

 

– U jednom dijelu se govori o sedam, odnosno osam delegata, onda se govori o Klubu Bošnjaka u Vijeću naroda RS. Tako da se prije svega ne zna ko je uopšte strana u ovom postupku. To je bio dovoljan razlog da se odbaci ova apalacija – kaže Petković za Srpskainfo.
U drugom dijelu apelacije, dodaje Petković, više se navode istorijske činjenice, umjesto konkretnog pravnog osnova, odnosno po čemu Zakon o danu RS vrijeđa ustav ili Konvenciju o zaštiti ljudskih pravca.

 

-Smatram da je ovo politička apelacija, politički akt i na taj način mora da bude posmatran od strane sudija za koje se nadamo da su ljudi koji će razumjeti da je ovo politička provokacija, a nikao zaštita ljudskih prava. Uopšteno je apelacija postavljena, ne zna se na koji način i koje pravo bilo kog konstitutivnog naroda, ali i ostalih, je povrijeđeno. Smatram da će ova apelacija biti odbijena – kaže Petković.

 

Koja je pravna razlika između ove i prve apelacije u vezi sa 9. januarom?

 

-Ključna razlika je u tome što je prilikom donošenja novog zakona vođeno računa da se otklone oni nedostaci koji su postojali u prethodnom zakonu. Naravno, ne vidimo koji su bili razlozi ni za prvu apelaciju, ali smo morali takvu odluku suda ispoštovati. Mogu slobodno reći da mi nije jasno šta je tu bio pravni razlog da se usvoji prethodna apelacija, ali mislim da sada apsolutno nema nikakvog razloga za usvajanje ove apelacije – zaključuje Petković.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *