Mektić: U BiH ove godine ušlo 3.400 migranata

Politika

Oko 3.400 migranata registrovano je da je ušlo u BiH od početka godine, rekao je danas ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

 

– Ako bi dolazak migranata u BiH bio nastavljen u ovom obimu, to bi predstavljalo dosta veliki pad u odnosu na prošlu godinu. Ali, pretpostavljamo da će se taj problem aktuelizovati u narednom danim s obzirom na vremenske prilike. Za sada je diskutabilno da li će taj problem da raste u odnosu prošlu godinu – izjavio je Mektić novinarima nakon sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

 

On je istakao da više nema pojava formiranja divljih izbjegličkih naselja i kampova, a ubuduće neće biti neograničenog slobodnog kretanja migranata.

 

– Na današnjoj sjednici razgovarali smo koje još dodatne kapacitete unutar BiH možemo restrukturisati i povećati zaštitu jugoistočne granice BiH kako bi u boljoj mjeri spriječili ulazak migranata. Više od 80 odsto migranata dolazi u BiH preko Srbije, a manji broj iz Crne Gore, tako da nam je bitnije zaštita prema Srbiji – rekao je Mektić.
Kad je riječ o grupi migranata nedavno pronađenih na području Trebinja, Mektić je saopštio da je riječ o licima koje je Hrvatska po osnovu readmisije preuzela iz Slovenije, a onda ih “natjerala” da se vrate nazad u BiH bez poštivanja pravila o readmisiji.

 

On je istakao da nije usvojen prijedloga izvještaja o migrantima koji je trebalo da bude upućen Predsjedništvu BiH jer je na sjednici Savjeta ministara bilo određenih sugestija pojedinih ministara koje želi da uvrsti u taj izvještaj.

 

Mektić očekuje da će to kao informacija ili izvještaj biti usvojeno na sjednici Savjeta ministara naredne sedmice.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *