Cvijanović: Obaveza Srpske da sačuva 9. januar

Politika

Svojom odlukom o osporavanju 9. januara kao Dana Republike Srpske, Ustavni sud BiH još jednom je dokazao da se pri odlučivanju rukovodi političkim, a ne pravnim kriterijumima, te da je u potpunosti preuzeo ulogu koju je u prošlosti imao OHR, saopštila je predsjednica Srpske Željka Cvijanović.

 

-Nažalost, ova odluka Ustavnog suda BiH dodatno će narušiti, ionako krhko povjerenje građana Republike Srpske u ovu instituciju kojoj, očigledno, dnevni red u najvećoj mjeri diktira političko Sarajevo. Uz neospornu istorijsku činjenicu da je Republika Srpska nastala 9. januara 1992. godine, za institucije Republike Srpske je obavezujući sud i njenih građana, koji su na referendumu ubjedljivom većinom odlučili da će Dan Republike i ubuduće biti obilježavan tog dana kada je, uostalom, Republika Srpska i formirana – saopšteno je iz kabineta predsjednice Srpske.

 

Činjenica da se Ustavni sud BiH, u kojem sjede strane sudije, bavi pitanjem praznika, a BiH nije u stanju da napravi ni najmanji pomak naprijed, pa čak ni da formira vlast nakon provedenih izbora, prema njenim riječima, govori o njenom opštem stanju.

 

-O okrnjenom suverenitetu BiH govori i samo postojanje stranih sudija, a već mnogo puta je dokazano da se oni vode političkim željama nalogodavaca, a ne slovom Ustava. U skladu sa očekivanjima građana Republike Srpske, kao i istorijskim faktima, obaveza institucija Republike Srpske jeste da očuvaju 9. januar kao praznik njenog rođenja – smatra Cvijanovićeva.

 

Ona ističe da je današnja odluka Ustavnog suda BiH dio orkestrirane aktivnosti usmjerene protiv Republike Srpske, koja se vodi na više terena – od osporavanja Dana Republike, raznih finansijskih blokada, tendencioznog presuđivanja za ratne zločine, pa do sprečavanja konstituisanja vlasti na nivou BiH, a sve u cilju da većinska volja građana Republike Srpske ne bude ispoštovana, kako bi institucijama BiH upravljali bošnjački političari, u saradnji sa stranim faktorima.

 

-Ne može se zajednička budućnost graditi na negaciji i osporavanju – navodi se u reagovanju predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *